„Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” îşi face noi adepţi peste Ocean

0
462

După ce topurile „Sight&Sound”, indieWire sau „Film Comment” l-au desemnat unul dintre cele mai bune filme ale anului, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu îşi câştigă noi adepţi în alte câteva dintre cele mai aşteptate şi mai influente poll-uri din presa americană de specialitate. În continuare, filmul lui Andrei Ujică stă umăr la umăr cu Film Socialisme al lui Jean-Luc Godard.

În ierarhia „LA Weekly” / „Village Voice”, se află pe poziţia a doua în categoria „Best undistributed film”, cu 21 de puncte şi 8 menţiuni, după Film Socialisme. Pentru cele 13 categorii ale poll-ului (The Social Network e câştigător detaşat la Cel mai bun film) au votat 85 de critici americani. La categoria Cel mai bun film nedistribuit încă în SUA au fost eligibile doar titlurile care nu şi-au găsit încă un distribuitor peste Ocean, fiind eliminate cele care vor avea premiera în 2011.

Totodată, unul dintre cei mai respectaţi critici americani, J. Hoberman, îl menţionează în topul său personal pe 2010, pe poziţia a şaptea, apreciind felul în care artistul Andrei Ujică asamblează din imagini de arhivă această „imersiune de trei ore în realitatea oficială a unui lider totalitar”.

Filmul care schimbă jocurile în cinematografie a venit din România – scrie şi criticul american Ryan Wells în publicaţia online de profil Cinespect. Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu este prima opţiune în topul său personal pe anul trecut. Criticul este de părere că filmul creează un nou tip de cinema de non-ficţiune şi apreciază că „Ujică, înţelegând că imaginea triumfă asupra dialogului în limbajul universal al cinema-ului, reuşeşte cu Autobiografia un lucru extraordinar, care ar putea avea nevoie de ani de zile ca să fie recunoscut ca atare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here