Nae Caranfil susţine un masterclass la Control N

0
396

Masterclass regie de film - Nae CaranfilAsociaţia Culturală Control N continuă seria întâlnirilor începută în luna decembrie cu un masterclass susţinut de regizorul Nae Caranfil, autorul unor filme ca E Pericoloso Sporgersi, Asflat Tango, Filantropica sau Restul e tăcere.

De-a lungul celor trei întâlniri, Nae Caranfil va dezbate statutul şi rolul regizorului. „Este scenaristul de film autorul unei schiţe narative ce devine instrument de lucru pentru regizor sau, dimpotrivă, autorul mental al viitorului film? Este regizorul un demiurg ce manipulează echipe, actori, experţi în diverse domenii (scenariu, decoruri, costume, imagine) în vederea transfigurării pe peliculă a propriei viziuni artistice, sau doar dirijorul (mai mult sau mai puţin inspirat) al unei partituri deja scrise?”, este premisa de la care va porni discuţia.

Potrivit organizatorilor, cele trei întâlniri vor avea următoarea structură:

30 ianuarie: „Pledoarie pentru scenarist”. Teoria scenariului, scenarişti celebri, felul în care stilul regizoral se naşte de multe ori pe pagina de hârtie, mult înainte ca viitorul regizor să se fi implicat în realizarea filmului. Proiecţia unor secvenţe relevante pentru acest punct de vedere.

6 februarie: „Pledoarie pentru regizor”. În ce constă profesia de regizor, capcanele platoului de filmare, modul în care un text scenaristic relativ banal poate deveni magic pe ecran prin intervenţia regizorală, exemple celebre de asemenea intervenţii prin mizanscenă sau montaj asupra textului dramaturgic. Proiecţia unor secvenţe relevante din acest punct de vedere.

14 februarie: „Pledoarie pentru autorul total”. Analiza operelor unor cineaşti profund originali, în ale căror filme scenaristul şi regizorul (fie că sunt sau nu aceeaşi persoană) devin o singură entitate auctorială, iar personalitatea artistului se impune atât de apăsat asupra filmului, încât toţi ceilalţi colaboratori devin marionete în slujba unei unice viziuni. Proiecţia unor secvenţe relevante pentru cazul în speţă.

Cea mai recentă producţie a lui Nae Caranfil este Closer to the Moon, cu o distribuţie anglo-americană condusă de Vera Farmiga, Mark Strong şi Harry Lloyd. Filmul este realizat în limba engleză, a deschis a opta ediţie a Festivalului Making Waves de la New York şi va fi lansat în România în această primăvară. 

Masterclass-ul de regie de film este deschis tuturor celor interesaţi de film, profesionişti sau amatori, de orice vârstă. Cele trei întâlniri vor avea loc în datele de 30 ianuarie, 6 şi 14 februarie, de la ora 19.00 la ora 21.00, la sediul Asociaţiei Culturale Control N, din str. Transilvaniei, nr. 10. Grupa masterclass-ului va fi alcătuită din minim 7 şi maxim 30 de participanţi. Costul unui pachet de trei şedinţe este de 400 de lei, bani achitaţi până în weekend-ul premergător primei şedinţe.

Înscrierile se fac pe mail, la adresa info@controln.ro, în limita locurilor disponibile.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here