Ion Besoiu, colaborator al Securităţii

0
387
Ion Besoiu la Premiile Gopo foto: Adi Marineci
Ion Besoiu la Premiile Gopo foto: Adi Marineci

Actorul Ion Besoiu ar fi fost informator al Securităţii în anii 80, scrie „Evenimentul zilei”. În dosarul de reţea ce se găseşte în arhiva CNSAS, Ion Besoiu apare ca informator cu numele de cod „Bogdan”.

Mai multe rapoarte ale ofiţerilor, bazate pe discuţiile avute cu Besoiu, precum şi bonurile care atestă că Securitatea i-ar fi oferit cadouri, au stat la baza notei de constatare a colaborării sale, trimisă recent la Curtea de Apel Bucureşti, în urma unei cereri de verificare depusă de EVZ.

Era director al Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” şi membru de partid, deci teoretic imun la intenţiile de recrutare ale Securităţii. Cu toate acestea, în 1980, Direcţia a III-a a Securităţii a reuşit să obţină aprobarea organelor de partid ca maestrul să fie folosit pentru „elucidarea interesului manifestat de diplomaţi faţă de acesta” – scrie publicaţia.

CNSAS a cerut Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al fostei Securităţi a actorului în vârstă de 80 de ani.

Decizia de colaborare în cazul lui Ion Besoiu a fost dată în luna martie, iar dosarul în care CNSAS cere constatarea calităţii de colaborator al Securităţii a actorului a fost înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia de contencios administrativ şi fiscal în 4 aprilie – conform Mediafax.

Primul termen în procesul dintre CNSAS şi Ion Besoiu a fost fixat de instanţă pentru 12 septembrie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here