Godard vrea un Oscar, dar nu merge să-l ia

0
449
Jean-Luc Godard
Jean-Luc Godard

Regizorul francez care a schimbat faţa cinema-ului în anii 60-70, Jean-Luc Godard (79 de ani), va primi un Oscar pentru întreaga carieră din partea Academiei Americane de Film. Ceremonia ar urma să aibă loc pe 13 noiembrie, iar cineastul care şi-a început cariera scriind pentru „Cahiers du Cinema” va fi onorat alături de Francis Ford Coppola (premiul Irving G. Thalberg), istoricul de film Kevin Brownlow şi actorul Eli Wallach (The Good, the Bad and the Ugly).

Decizia academicienilor implica şi riscul unui refuz, Godard fiind unul dintre cei mai înverşunaţi critici ai Hollywood-ului. Simpla anunţare a premiului s-a dovedit problematică: Godard a fost de negăsit până de curând. „Încercăm să dăm de el de marţi seara, de la ora 19.00, şi încă nu avem o confirmare. Am încercat prin telefon, fax, emailuri către diverşi prieteni şi asociaţi. Am trimis o scrisoare oficială prin FedEx. Dar nu ni s-a spus nici până acum dacă el va apărea să-şi ridice premiul sau nu”, declara pe 25 august Bruce Davis, un oficial al Academiei, citat de Reuters.

„Astea nu sunt Oscarurile”

Despre intenţiile lui Godard, academicienii au aflat din presă, la două săptămâni după ce au făcut publice numele destinatarilor statuetei. Un reporter pentru „The Australian” a reuşit să o găsească pe Anne-Marie Mieville, partenera şi producătoarea cineastului, în Elveţia. Potrivit acesteia, Godard nu va refuza premiul, dar nu va veni să-l ia personal. Se pare că regizorul lui A bout du souffle evită zborurile lungi din cauza interdicţiei de a fuma.

Mieville sugerează că Godard ar fi fost nemulţumit şi de faptul că Oscarul nu va fi oferit la gala din februarie: „Mi-a spus doar «Astea nu sunt Oscarurile». La început a crezut că va avea loc la gală, apoi şi-a dat seama că va fi o ceremonie separată în Academiei.

Francis Ford Coppola, care deţine deja cinci Oscaruri, va fi recompensat cu Irving G. Thalberg Memorial Award, acordat în trecut şi lui Hitchcock, Spielberg, Walt Disney, George Lucas şi Clint Eastwood.

Cea de-a 83-a ediţie a Oscarurilor va avea loc la Los Angeles, pe 27 februarie 2011.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here