EXCLUSIV. Rolurile lui Nicolae şi Elena Ceauşescu, în filmul Ultimele zile din viaţa lui Ceauşescu, vor fi preluate de actorii Victoria Cociaş şi Constantin Cojocaru, a declarat pentru filmreporter.ro Radu Gabrea, cel care va regiza pelicula, după un scenariu de Grigore Cartianu, redactorul-şef „Adevărul”.
Docu-drama a câştigat cea mai mare finanţare la secţiunea documentar, la concursul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) – 696.087 de lei. „Nu mai fac casting, pe cei doi protagonşti i-am ales deja, au mai jucat aceste roluri”, a declarat regizorul pentru filmreporter.ro.
Cei doi actori au interpretat cuplul de dictatori şi pe scena Teatrului Odeon, în spectacolul „Ultimele ore ale lui Ceauşescu”, în regia lui Milo Rau şi Simone Eisenring. Filmările vor începe, cel mai probabil, în ianuarie-februarie 2011.
„E o încercare foarte grea pentru mine, o experienţă delicată, ceva ce n-am mai făcut niciodată”, mărturisea anul trecut Constantin Cojocaru, pentru „Evenimentul zilei”, înaintea montării de la Odeon. „E foarte greu să-l imiţi, pentru că e foarte important ca gesturile să fie exact la fel, cu aceeaşi încărcătură emoţională. În ce priveşte replicile, e foarte greu să memorezi frazele lui cu o topică diferită, o gramatică specială, iar repetiţiile lui cu «Nu voi răspunde decât în faţa Marii Adunări Naţionale», cu mici diferenţe de la o repetiţie la alta, cer o memorare aproape matematică!”, povestea actorul.
„I-am studiat foarte atent gesturile – cum a tuşit, cum a mişcat capul, mâna, piciorul, tot -, starea ei de la proces. Am cumva sentimentul că acum o cunosc mai bine”, spunea şi actriţa Victoria Cociaş.
Moştenitorii cuplului de diactatori, Mircea Oprean şi Valentin Ceauşescu, au dat Teatrul Odeon în judecată pentru reprezentaţiile din 10 şi 11 decembrie 2009 şi au somat instituţia să nu mai programeze spectacolul, invocând marca „Ceauşescu” protejată la OSIM. Poducătorul spectacolului este însă Institutul Internaţional pentru Crimă Politică din Berlin.
Regizorul Radu Gabrea subliniază că nu-şi face griji în această privinţă, pentru că procesele intentate de moştenitori nu au bază juridică: „Dacă aş face o vodcă cu numele Ceauşescu aş avea de ce să-mi fac griji, altfel nu. Ceauşescu este un personaj istoric, iar filmul este un produs cultural, aşa că nu intră sub incidenţa a ceea ce numim marcă şi care se referă la o marfă. Pot să ne dea în judecată, nu vor avea câştig de cauză”.
As dori adresa de email a d-lui Radu Gabrea pentru o propunere foarte in teresanta. Multumesc.