Deşi regizorul şi producătorii laolaltă susţin că A Serbian Film este o alegorie despre „felul în care puterea monolitică a liderilor te hipnotizează şi te forţează să faci ce nu vrei”, aproape nimeni n-a înghiţit varianta. A Serbian Film, un horror în genul filmelor snuff, a devenit recent unul dintre cele mai controversate filme din istoria cinematografiei. Scris de un critic de filme horror, Aleksandar Radivojevic, şi regizat de Srdjan Spasojevic, A Serbian Film a scos din sală primii spectatori în această primăvară, la festivalul american South by Southwest, şi a fost interzis de un tribunal din San Sebastian pe motiv că ameninţă „libertatea sexuală”, prin urmare nu a putut rula unde i-ar fi fost locul, la Semana de Cine Fantástico y de Terror. L-au refuzat şi un festival din Londra, un altul din Malaga.
Pelicula conţine sex cu minori, incest, viol şi necrofilie, personajul central fiind un fost star porno căruia un fost partener de platou îi propune un job de ultim moment: un rol într-un film de „artă” a cărui acţiune îi va fi dezvăluită pe parcursul filmărilor. Actorul are o soţie şi un fiu – o familie fericită – dar nu şi bani. Acceptă deci rolul şi este dus într-un fost orfelinat, unde îi se dau o cască şi instrucţiuni. „Regizorul” îi arată secvenţe dintr-un alt film al său, în care un bărbat ajută o femeie să nască, apoi violează bebeluşul, înainte de a-i cere să violeze o femeie abuzată deja. Urmează decapitări, violuri în serie (inclusiv al propriului fiu, sub efectul drogurilor) şi crime suficient de odioase încât British Board of Film Classification (BBFC), cel care acordă ratingurile, să cenzureze peste patru minute din film. Foarte rar, spuneau membrii board-ului pentru BBC, au fost nevoiţi să taie atât dintr-un film interzis celor sub 18 ani. Filmul anterior cenzurat la fel de drastic a fost unul indian, Nammavar, în 1994.
„Variety” l-a numit „extrem de indecent”, pentru „The Independent” e „ultra-extrem”, în timp ce tabloidul „The Sun” a dat un verdict categoric: „bolnav”. Până şi site-ul specializat pe genul horror, www.bloody-disgusting.com, a fost excedat de imaginaţia realizatorilor: „Dacă tot ce am scris aici vă transformă curiozitatea într-o dorinţă arzătoare de a vedea această monstruozitate, atunci poate că nu am fost suficient de clar. Nu vreţi să vedeţi A Serbian Film. Doar vă închipuiţi că vreţi”, scria criticul Tim Anderson, dezgustat de filmul care i-a „violat sufletul”.
Din 10 decembrie, filmul ar trebui să ruleze în cinematografele din Marea Britanie, însă nu multe vor accepta să-l aibă în program. Între timp, în Serbia a fost deschisă o anchetă pe baza acuzaţiilor de violare a legislaţiei privind protecţia copiilor (realizatorii susţin că nici un copil nu a fost expus la filmări).
asta nu se poate numi horror nici macar film.Nu recomand asa ceva, probabil regizorul cu intrega echipa sunt deplasati mintal
Pacat ca nu multi au creier sa vada dincolo de afisare,sa stea sa se gandeasca un pic la esentele filmului…semnificatia,ideile care le putea transmite acest film.
Pacat 🙁
trebuie sa fi bolnav la cap si nu te poti numi om daca poti zice ca acest film e bun, deci in viata mea nu am vazut asa ceva ,sunt dezgustata de animalele care au putut sa gandeasca asa ceva ,am ramas cu sechele deci nu recomand sincer nu am vazut in viata mea atata violenta nici nu mai stiu ce sa zic dar sunt socata!
asta si-i recomande la scoala pentru c-ar merita vizionat in timpul orelor de curs, apoi toti o sa-si puna mainile-n cap dupa ce l-au vazut.
Filmul arată multe. Regizorii filmului si restul celor care au contribuit la facerea acestuia nu sunt deloc nebuni sau psihopat. Arată ce se întâmplă în umbrele vieții de zi cu zi, crudul adevar.
O zi normala in Serbia. Imi vine sa imi scot ochii, cineva sa imi aduca un polizor, multumesc.