Jane Campion va prezida juriul de la Cannes

0
592

Jane-Campion

Regizoarea, producătoarea şi scenarista neo-zeelandeză Jane Campion, premiată cu Palme d’Or în 1993, va prezida juriul de anul acesta al Festivalului de la Cannes. Ea îi urmează lui Steven Spielberg în fruntea juriului celei mai urmărite competiţii din lumea filmului.

Campion este singura femeie care a câştigat trofeul în istoria evenimentului. Filmul ei, Pianul, a fost premiat ex aequo alături de Farewell My Concubine, de Chen Kaige. În 1986, a obţinut şi Palme d’Or pentru scurtmetrajul Peel, iar anul trecut a fost preşedintele juriului competiţiei de scurtmetraje şi Cinefondation. 

„De când am venit pentru prima dată la Cannes, cu scurtmetrajele mele, în 1986, am avut ocazia să văd festivalul din mai multe unghiuri, iar admiraţia mea pentru această regină a festivalurilor de film a crescut cu fiecare an. Cannes-ul reuşeşte să combine şi să celebreze glamour-ul industriei, starurile, petrecerile, plajele, afacerile, menţinându-şi în acelaşi timp rigoarea şi seriozitatea când vine vorba de artă şi de excelenţa cinema-ului contemporan”, a transmis regizoarea pe site-ul oficial al festivalului.

Cu acelaşi film, Pianul, Jane Campion a obţinut trei premii Oscar, două dintre ele pentru performanţele actriţelor Holly Hunter şi Anna Paquin, şi unul pentru Cel mai bun scenariu original. Recent, a regizat mini-seria TV Top of the Lake, cu Elizabeth Moss şi Holly Hunter. În competiţie la Cannes a mai fost selecţionată cu Sweetie (1989) şi Bright Star (2009).

Din seria cineastelor/actriţelor care au prezidat juriul de la Cannes fac parte şi Michèle Morgan, Jeanne Moreau, Françoise Sagan, Isabelle Adjani, Liv Ullmann şi Isabelle Huppert.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here