Cristian Mungiu este preşedintele Europa Distribution

0
514

Regizorul Cristian Mungiu a acceptat preşedinţia de onoare a Europa Distribution, asociaţia care reuneşte distribuitori din 26 de ţări de pe continent.

Cineastul laureat cu Palme d’Or pentru 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile deţine casa de distribuţie Voodoo Films şi s-a ocupat, în ultimul an, de circuitul în cinematografe al unor filme ca Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, Periferic sau Portretul luptătorului la tinereţe. Totodată, susţine caravana Zilele Filmului Românesc, care aduce producţiile autohtone recente prin diverse oraşe fără cinematograf din ţară.

Alături de Cristian Mungiu, au fost aleşi de către Adunarea Generală a Europa Distribution (care a avut loc la Paris, pe 5 iulie) şi Annemie Degryse, de la Lumière (Belgia), şi Jakub Duszynski, de la Gutek Film (Polonia). Ei vor deţine co-preşedinţia pentru următorii trei ani, potrivit publicaţiei „Cineuropa”.

„La începutul carierei mele, principala mea preocupare a fost să fac film. Ce urma să se întâmple după aceea era mai puţin important. Acum, am devenit mai preocupat de viaţa unui film după ce a fost terminat (…) Nu am nimic împotriva cinema-ului ca entertainment atâta timp cât înţelegem nevoia de diversitate (…) Trebuie să-l apărăm – dacă nu facem cu toţii efortul să-l menţinem în viaţă, poate dispărea. Cinema-ul personal, cinema-ul de autor ar putea fi declarat în curând specie pe cale de dispariţie. Europa Distribution îi reuneşte pe mulţi dintre distribuitorii europeni care încă mai cred în diversitate, în film de autor şi în ideea de risc. Sper că vor continua să acţioneze în sensul acesta şi că vor încuraja existenţa cinema-ului independent”, a declarat Mungiu la primirea oficială a funcţiei.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here