Controversatul documentar despre moartea Prinţesei Diana, retras definitiv de pe piaţă

0
1606

Autor: Mădălina Moraru

După ani de investigaţii, controversatul documentar despre moartea Prințesei Diana și a lui Dodi Al-Fayed a fost retras definitiv de pe piaţă, anunţă The Hollywood Reporter. Unlawful Killing avea stabilită ca dată de lansare ziua de 31 august, în care se împlinesc 15 ani de la accidentul mortal de mașină din Paris, și urma să apară în Statele Unite, Italia, Spania, India, Brazilia, Olanda și Rusia.

Finanțat de către miliardarul Mohamed Al-Fayed, tatăl lui Dodi, documentarul a fost abandonat după ce producătorii nu i-au putut garanta asigurarea că va fi despagubit de numeroasele procese la care se expune. Regizat de actorul britanic Keith Allen, Unlawful Killing a fost produs de compania londoneză Allied Stars, a lui Mohamed Al-Fayed. Președintele companiei, Conor Nolan, a declarat că cererea distribuitorului american – al cărui nume nu l-a precizat – implica o asigurare la nivel global pentru a-i permite lansarea. Însă nici un asigurator nu ar fi acoperit Marea Britanie sau Franța, chiar dacă documentarul nu ar fi apărut în aceste țări.

Cu o viziune critică asupra familiei regale britanice, producției nu i-a fost permisă difuzarea în Marea Britanie decât dacă s-ar fi făcut 87 de tăieturi la montaj, în aşa fel încât să se conformeze legilor acestei țări în ceea ce privește defăimarea și calomnia.

Unlawful Killing porneşte de la ancheta din 2007, în urma căreia s-a ajuns la concluzia că Diana și Dodi ar fi fost omorâți din cauza neglijenței șoferului Henri Paul, aflat sub influența antidepresivelor în momentul în care conducea cu mai bine de 200 de kilometri la oră, și a paparazzilor care îi urmăreau pe cei doi. Invocând înregistrări în care Prinţesa Diana suspecta că i se pregăteşte „un accident” din cauza scandalurilor la care familia regală se simţea expusă din cauza ei, regizorul Keith Allen leagă evenimentele de atunci şi conchide că atât oficialităţile, cât şi media britanică, nu au dus până la capăt ancheta, ba chiar au dezinformat şi au ascuns dovezi.

„Luaţi în considerare doar o fracţiune din ce a transpirat în afară. Peste 100 de martori importanţi nu au fost chemaţi la anchetă sau au refuzat să apară. Testele de sânge care ar fi dovedit că şoferul Henri Paul era sub influenţa alcoolului au fost declarate biologic inexplicabile de către un toxicolog. Iar un expert britanic în accidente a descoperit că centura de siguranţă a Dianei nu funcţiona. Şi tot aşa”, scria Keith Allen în The Guardian, în mai 2011.

„Cel mai ciudat a fost însă felul în care media britanică a relatat cazul. Ancheta dovedea că accidentul a fost cauzat de un Fiat Uno neindetificat şi de câteva motociclete neidentificate, vehicule care în mod cert nu aparţineau unor paparazzi, pentru că dovezi de necontestat ale poliţiei confirmă că paparazzi nu erau nicăieri în apropierea tunelului, în momentul accidentului. Juraţii au înţeles asta şi au precizat în verdict că e vorba de ucidere din culpă de către vehicule neidentificate aflate în urmărire însă, câteva secunde mai târziu, BBC titra că juraţii i-au acuzat pe paparazzi, iar restul presei i-au preluat orbeşte. De aceea, trei ani mai târziu, abia dacă sesizează cineva care a fost cu adevărat verdictul tribunalului”, susţine Allen.


To watch more, visit rightster.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here