O porție de Pelicam, la București

0
770

retropelicamCinci dintre cele mai bune documentare de la Pelicam 2014 vor fi proiectate la București pe 8, 9 și 10 iulie, la Cinema Elvira Popescu. Retrospectiva cuprinde filmele apreciate de juriu și de publicul celei de-a treia ediții a Festivalului Internațional de Film despre Mediu și OameniPelicam, care a avut loc la Tulcea între 13 și 15 iunie.

În deschiderea retrospectivei, marți, pe 8 iulie, de la ora 20,va rula Santra and the Talking Trees (Finlanda, 2013), un film despre dificultatea și frumusețea de a-ți găsi propria casă. Filmul combină animația și imaginile de arhivă șii este câștigătorul secțiunii de scurtmetraje din cadrul Pelicam 2014. My Name is Salt (Elveția / India, 2013), filmul câștigător al Marelui Premiu Pelicam 2014, va fi proiectat în aceeași seară, în continuarea scurtmetrajului din deschidere. Filmul spune povestea celor 40.000 de familii din India care se mută opt luni pe an în deșert, unde muncesc în condiții aspre, pentru a colecta sarea care le aduce singurul venit.

Pe 9 iulie, de la ora 20.00, în program figurează Au Bord du Monde (Franța, 2013), un documentar despre oamenii străzii din Paris, oameni care caută, mai mult decât cei câțiva euro, considerația trecătorilor. Regizorul Claus Drexel a petrecut un an cu protagoniștii filmului său și a pus pe ecran povestea lor pe fundalul unui Paris nocturn, frumos ca în cărțile poștale.

Joi, 10 iulie, de la ora 19.00, va rula Amazon Gold (SUA, 2012), filmul câștigător al Green Film Network 2014, rețeaua internațională a festivalurilor de film de mediu. Documentarul a fost proiectat la Tulcea în prezența regizorului Reuben Aaronson. Povestit de Sissy Spacek și Herbie Hancock, Amazon Gold este cronica îngrijorătoare a unei călătorii clandestine în pădurea amazoniană. Ron Haviv și Donovan Webster, doi jurnaliști de război conduși de un biolog peruvian, scot la iveală felul în care e distrusă pădurea virgină. Ei devin martorii unei transformări apocaliptice mânată de căutarea ilegală a aurului, cu consecințe la scară globală.

Tot joi, de la ora 20.30, va fi proiectat Pipeline, producție ruso-germano-cehă care explorează legăturile dintre oamenii așezați de-a lungul unei conducte de gaz care pornește din vestul Siberiei și ajunge în Germania. Pipeline a câștigat premiul cel mare al secțiunii Black Sea Docs și este propunerea Pelicam pentru Green Film Network Award 2015, ceea ce înseamnă că va fi proiectat în aproximativ 25 de țări din lume.

Potrivit organizatorilor, peste 5.000 de oameni au luat parte la evenimentele celei de-a treia ediții, la Tulcea. Au avut loc 27 de proiecții de filme în premieră națională organizate, pentru prima dată, în trei spații. Pe parcursul celor trei zile de festival, au fost proiectate 14 filme la Centrul Cultural „Jean Bart”, 11 filme la Muzeul de Artă din Tulcea și două filme în Piața civică din oraș. De asemenea, au fost organizate trei workshop-uri, două concerte în aer liber, precum și o expoziție foto.

Festivalul Internațional de Film Pelicam este un proiect al Asociației Les Herbes Folles.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here