Au început filmările la „Sunt o babă comunistă”

1
599
Luminița Gheorghiu și Marian Râlea
Luminița Gheorghiu și Marian Râlea

Stere Gulea a dat startul filmărilor la Sunt o babă comunistă, ecranizarea romanului lui Dan Lungu (Polirom, 2007). Regizorul îi aduce în fața, respectiv în spatele camerei de filmat, pe doi dintre colaboratorii săi importanți la Moromeții, realizat acum 24 de ani: actrița Luminița Gheorghiu și directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile.

Alături de Gheorghiu, care deține rolul principal, apar Ana Ularu (Periferic) și Marian Râlea. Este un film despre „o generație care s-a trezit marginalizată din cauza evenimentelor și încearcă să înțeleagă ce s-a întâmplat și de ce i s-a întâmplat acest lucru”, potrivit lui Stere Gulea. Luminița Gheorghiu are rolul unei femei dintr-un oraș de provincie care se pregătește de zor pentru vizita fiicei lor (Ularu), emigrată în Canada. Prilej pentru scriitorul Dan Lungu să radiografieze o întreagă lume.

„Sînt o babă comunistă!“ te provoacă să zâmbești, să râzi în hohote, să te întristezi, dar mai ales să-ți întrerupi, pentru cîteva clipe, lectura și să ieși afară spre a te convinge că realitatea e altfel, că oamenii sunt altfel. Însă, chiar și după acest exercițiu, nu-ți rămâne decât șansa să constați că scriitorul ți-a cunoscut vecina de bloc, pe fiica acesteia plecată în Canada, l-a cunoscut pe fostul tău coleg de serviciu care spunea bancuri politice, fiind în același timp informator, te-a cunoscut pe tine. Și apoi a scris această carte tocmai pentru a ne oferi tuturor o nouă oglindă, în care să ne vedem așa cum suntem și cum, de multe ori, n-am vrea să fim“, se arată în prezentarea cărții.

Pe Luminița Gheorghiu, lucrul cu Stere Gulea, la 24 de ani de la filmul care i-a marcat profund cariera, Moromeții, a emoționat-o: „După atâția ani, tot destinul face să mă reîntâlnesc cu Stere Gulea, ceea ce mi se pare, fără exagerare, un soi de cadou. Întâlnirea din «Moromeții» a fost pentru mine un lucru extraordinar, atât în timpul filmărilor cât și în proba pe care a dat-o filmul de-a lungul timpului. Poate «Moromeții» să fi fost marea mea iubire care, în «obrăznicia» mea, să mi se fi părut că o merit, iar că ce a urmat trebuie, de fapt, cucerit?!”, spune actrița.

Filmările la producția MediaPro Pictures încep la limită, la patru ani după ce a obținut o finanțare de 1,6 milioane de lei de la Centrul Național al Cinematografiei (al doilea credit ca mărime după Alice în Țara Tovarășilor al lui Nae Caranfil). Turnajul va avea loc în luna august, în Studiourile MediaPro, în București și în alte locații.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here