100 de documentare în selecţia Astra Film Festival, de la Sibiu

0
477

Cel mai important eveniment dedicat filmului documentar din Europa Centrală şi de Est, Astra Film Festival (25 – 30 octombrie), tocmai şi-a încheiat selecţia. Din cele peste 1000 de filme înscrise din 74 de ţări, la cea de-a 11-a ediţie au rămas în program 100 de documentare din 30 de ţări.

În cele patru secţiuni competiţionale – International, Europa, Romania şi Student Docs –  vor rula 54 de producţii. Adăugând şi filmele prezentate în secţiunile speciale – Astra Film Junior, Eco-Doc, Made in Romania, Panel Doc-Investigational, One World Romania şi Panorama – totalul pe 2011 se ridică la 100 de titluri.

Majoritatea filmelor din festival sunt prezentate în premieră în România.

„Pe lângă responsabilitatea, oboseala, presiunile termenelor, care ne copleşesc în această perioadă a selecţiei prin cantitatea tot mai mare de filme pe care trebuie să le vizionăm, trăim şi emoţia, onoarea, că festivalul nostru este cotat foarte sus. Atenţie! Sunt peste o mie de producători din toată lumea (din toate ţările Asiei, din Australia din America de Sud şi Nord şi din Europa), care s-au înscris în competiţia festivalul nostru de la Sibiu”, declară Dumitru Budrala, directorul AFF –

„Este un nivel şi un rezultat la care nu se ajunge uşor, mai ales în România, unde n-am prea avut parte de sprijin, politici culturale pe termen lung, infrastructură şi câte altele, în cei aproape 20 de ani de când activează festivalul”, explică acesta. „Nu în ultimul rând, selecţia filmelor şi programul colorat continuă tradiţia Astra Film Festival, cu o atmosferă unică, un format de festival, care, minune mare!!, a fost exportat chiar în Londra, inspirînd naşterea London Open City Film Festival”.

Astra Film Festival este cel mai vechi festival internaţional de documentar din România şi cel mai amplu de acest gen din această parte a lumii. În afara proiecţiilor de filme documentare, ediţia din acest an găzduieşte, printre altele, expoziţii de fotografie, spectacole de muzică, workshop-uri şi, pentru prima dată, o serie de masterclass-uri cu invitaţi din elita producătorilor şi regizorilor de film documentar din lume.

Astra Film Festival este un eveniment organizat de Astra Film – departament al Complexului Naţional Muzeal Astra – şi de Fundaţia Astra Film.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here