„Amour”, de Michael Haneke, votat filmul anului de critica internaţională

1
393

Filmul care i-a adus un al doilea Palme d’Or regizorului austriac Michael Haneke, Amour, este considerat de FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film) cel mai bun dintre cele lansate în 2012, pe ecrane sau în festivaluri.

225 de critici din 46 de ţări au votat pentru Marele Premiu acordat în fiecare an de FIPRESCI iar Michael Haneke îl primeşte pentru a doua oară, după Panglica albă (2009). Trofeul va fi acordat în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian, care se deschide pe 21 septembrie şi unde România are un film – Rocker, de Marian Crişan.

Drama unui cuplu în vârstă a cărui relaţie îndelungată e pusă la încercare când femeia rămâne paralizată îi are în rolurile principale pe Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva şi Isabelle Huppert. Un film sobru şi crud, în acelaşi timp tandru şi emoţionat despre iubire, îmbătrânire şi moarte, Amour a câştigat şi inimile juraţilor de la Cannes, care i-au acordat anul acesta Palme d’Or.

În România, filmul va fi adus de Independenţa Film, cel mai probabil la începutul anului viitor.

În trecut, Marele Premiu FIPRESCI a mai fost adjudecat de filme ale unor regizori precum Cristian Mungiu (4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile), Pedro Almodóvar, Paul Thomas Anderson, Jafar Panahi, Kim Ki-duk, Aki Kaurismäki, Nuri Bulge Ceylan, Jean-Luc Godard, Roman Polanski şi Terrence Malick.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here