Filmul de Palme d’Or, în premieră la Bucureşti

0
441
Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives
Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives

Filmul care a câştigat Palme d’Or la Cannes, Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, în regia lui Apichatpong Weerasethakul, poate fi vizionat în premieră la Cinema Studio, pe 15 octombrie. Pelicula va fi proiectată în cadrul evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest, organizat de casa de distribuţie Voodoo Films, între 15 şi 21 octombrie.

Cinci alte filme care au trecut prin festivalul de pe Croazetă vor putea fi vizionate pentru prima dată în România: Enter the Void, Tournée, Tender Son. The Frankenstein Project, My Joy şi Des Hommes et des Dieux. Selecţia a fost asigurată chiar de Thierry Frémaux, delegatul general al festivalului de la Cannes, care va fi prezent la proiecţii şi va susţine şi un masterclass pentru studenţii facultăţilor de film.

Despre propriile lor filme vor vorbi invitaţii speciali ai evenimentului, regizorii Gaspar Noé (Enter the Void), Kornél Mundruczó (Tender Son. The Frankenstein Project) şi Sergei Loznitsa (My Joy). La sfârşitul proiecţiilor, publicul le va putea pune întrebări regizorilor, în sesiuni de Q&A.

Kornél Mundruczó şi Sergei Loznitsa au deja legături cu ţara noastră: fie au filmat aici, fie au colaborat cu cineaşti români. În 2008, Mundruczó a concurat la Cannes cu Delta, o peliculă filmată în Delta Dunării, iar Loznitsa a lucrat la filmul My Joy cu directorul de imagine Oleg Mutu şi actorul Vlad Ivanov.

De o proiecţie de gală la Opera Naţională va avea parte, pe 18 octombrie, filmul propus de Franţa la Oscarul pentru cel mai bun film străin şi recompensat cu Marele Premiu al Juriului la Cannes, Des Hommes et des Dieux, în regia lui Xavier Beauvois.

Les Films de Cannes à Bucarest pregăteşte şi un program-supriză cu filme româneşti care au ajuns, de-a lungul timpului, pe Coasta de Azur.

Programul complet al proiecţiilor va putea fi consultat, începând cu 11 octombrie, pe site-ul manifestării, www.filmedefestival.ro.

În premieră la Bucureşti:

Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives

Regia: Apichatpong Weerasethakul

Unchiul Boonmee simte că i se apropie sfârşitul şi tot ce-şi doreşte este să moară în linişte, la ţară, printre ai lui. În mod bizar, într-o seară, după cină, fantoma soţiei sale decedate şi fiul său dispărut, metamorfozat într-o maimuţă, apar din senin la masă. Protejat de cele două spirite, Boonmee îşi revede vieţile anterioare şi decide să traverseze jungla pentru a găsi grota în care s-a născut în prima sa viaţă pe acest pământ.

În distribuţie: Thanapat Saisaymar, Natthakarn Aphaiwonk, Sakda Kaewbuadee, Geerasak Kulhong, Jenjira Pongpas

Palme d’Or la Festivalul de la Cannes 2010

Des Hommes et des Dieux

Regia: Xavier Beauvois

„Des Hommes et des Dieux” se inspiră din viaţa celor opt călugări cistercieni ai mănăstirii de la Tibihirine, Algeria, răpiţi şi ucişi în 1996, de un grup de islamişti extremişti. Filmul se concentrează pe viaţa cotidiană monahală, pe convieţuirea călugărilor cu musulmanii şi pe decizia dificilă pe care aceştia sunt forţaţi să o ia în momentul în care viaţa le este ameninţată. Deşi oficialităţile franceze din Algeria le cer să părăsească ţara, cei opt monahi hotărăsc cel puţin să amâne momentul. Cei vinovaţi pentru moartea lor nu au fost încă găsiţi şi pedepsiţi.

În distribuţie: Lambert Wilson, Michael Lonsdale, Jean-Marie Frin, Jacques Herlin, Philippe Laudenbach, Xavier Maly, Loïc Pichon, Olivier Rabourdin

Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Cannes, 2010

Schastye Moye / My Joy

Regia: Sergei Loznitsa

„Schastye Moye” cuprinde poveşti despre Rusia reală, pe care cineastul debutant Sergei Loznitsa le-a trăit sau le-a auzit în călătoriile sale ca documentarist. Filmul este o cronică despre intoleranţă şi despre instinctul de supravieţuire, care suprimă orice formă de umanitate.

Un şofer tânăr se rătăceşte undeva în câmpia rusă. În drumul lui, întâlneşte un veteran cu o poveste dramatică, o prostituată minoră, poliţişti corupţi. Destinul îl angrenează într-un şir de întâmplări care sfârşesc tragic.

Imaginea fimului este semnată de Oleg Mutu.

În distribuţie: Viktor Nemets, Olga Shuvalova, Vlad Ivanov

Selecţionat în competiţia oficială, Cannes 2010

Tender Son. The Frankenstein Project

Regia: Kornél Mundruczó

Filmul este o reinterpretare a celebrei poveşti scrise de Mary Shelley. Rudi are 17 ani şi, după o viaţă petrecută într-un cămin pentru copii, se întoarce acasă sperând că va găsi afecţiune şi că va afla cine îi este tatăl. Din întâmplare, nimereşte în timpul unui casting, iar regizorul, fascinat de figura sa, îl alege în rolul principal. Rudi devine însă protagonistul unui eveniment care-l transformă într-un criminal urmărit de poliţie, iar regizorul îşi dă seama că cel pe care este nevoit acum să-l ascundă este propria sa creaţie.

În distribuţie: Kitty Csikos, Rudolf Frecksa, Lili Monori, Kornél Mundruczó, Miklós Szekely.

Selecţionat în competiţia oficială Cannes 2010

Enter the Void

Regia: Gaspar Noé

Fascinat de experienţele umane în apropierea morţii, Gaspar Noé revine pe ecrane cu un halucinant „Enter the Void”, filmat în Tokyo. Protagoniştii peliculei sunt doi fraţi, Oscar şi Linda. Cei doi locuiesc de puţină vreme în Tokyo; el trăieşte din mici deal-uri cu droguri, ea este stripteuză într-un club. Şi-au promis, de mici, să nu se despartă niciodată. Într-o noapte, în timpul unei descinderi a poliţiei, Oscar este împuşcat. Însă, pentru că a jurat să n-o părăsească niciodată pe Linda, spiritul lui refuză să părăsească această lume şi pluteşte deasupra unui Tokyo de lumini.

În distribuţie: Nathaniel Brown, Paz de la Huerta, Cyril Roy.

Selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, 2009

Tournée

Regia: Mathieu Amalric

Joachim (Mathieu Amalric), un fost producător de televiziune din Paris, şi-a lăsat în urmă familia, prietenii, iubitele şi regretele pentru o viaţă nouă în America. Revine însă în Franţa pentru un turneu cu o extravagantă trupă de stripteuze, New Burlesque. „Scandaloasele” Mimi Le Meaux, Kitten on the Keys, Dirty Martini, Julie Atlas Muz, Evie Lovelle şi Roky Roulette îşi joacă propriile roluri în acest road-movie despre lumea fascinantă a spectacolului de cabaret.

În distribuţie: Mathieu Amalric, Mimi Le Meaux, Kitten on the Keys, Dirty Martini, Julie Atlas Muz, Evie Lovelle şi Roky Roulette.

Premiul pentru regie şi Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Cannes, 2010

Citiţi şi interviul exclusiv cu regizorul Apichatpong Weerasethakul, publicat de fimreporter.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here