„Gobbel” – cel mai bun film la Open Society Shorts

0
531

Gobbel, scurtmetrajul de debut al regizoarei Raluca David, absolventă a Facultății de Teatru si Televiziune din cadrul Universității Babeș-Bolyai, a fost distins cu Premiul pentru Cel mai bun film al competiției de scurtmetraj Open Society Shorts, organizat de Fundaţia Soroș România.

Gobbel va putea fi vizionat, alături de celelalte filme câștigătoare ale competiției, într-o proiecție specială, pe 13 decembrie, de la ora 19.00, la Centrul Public al Fundației Soroș (Str. Căderea Bastiliei nr. 33, București).

Filmul spune povestea unui german sas, care, după mai bine de 60 de ani, se întoarce acasă, în România, pentru a-și petrece ultima perioadă a vieții sale. Este prins însă în tradițiile și obiceiurile românești legate de înmormântare în cel mai ironic mod posibil.

Filmările s-au desfășurat pe parcursul a 8 zile, în satul Dorolea din județul Bistrița-Năsăud. Scurtmetrajul produs de Cristian Hordilă a fost finanțat exclusiv din surse independente, obținute prin product placement și susținere atât din partea unor companii locale din Cluj, cât și internaționale.

„În mai puțin de 20 de minute, filmul reușește să construiască o poveste ambițioasă, coerentă și convingătoare, care păstrează culoarea locală fără a diminua semnificațiile universale. Protagonistul, reprezentant al unei minorități vitregite în timpul perioadei comuniste, revenind în satul natal, întâlnește o realitate radical diferită de cea din țara lui de adopție și de amintirile sale. Realizatorii reușesc să pună bine în evidență aspectele tragi-comice ale tranziției românești”, a fost motivația juriului, alcătuit din Mihai Fulger (critic de film), Iulia Rugină (regizoare și scenaristă) și Sanda Visan (director Departament Film TVR).

În palmaresul filmului se mai află și Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj, acordat la cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Film Comedy (Cluj).

Concursul Open Society Shorts a avut ca obiectiv încurajarea filmelor scurte care surprind porțiuni din România actuală, cu un focus pe problematici de interes larg pentru societate. Competiția s-a adresat studenților de la facultăţi de profil (regie-film, media, jurnalism etc.) dar și celor pasionați de filmul digital.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here