Suprarealiștii la putere: „Alt aer”, expoziție și filme de Jan Švankmajer

0
387

centrul cehExpoziția ALT AER, conținând lucrări ale celor mai importanți artiști suprarealiști din Cehia și Slovacia, precum și ale invitaților speciali, artiști din România,va ajunge pentru prima data în România, între 11 decembrie și 31 ianuarie 2015, la UNAgaleria.

Evenimentul va fi însoțit și de o retrospectivă a filmelor regizate de Jan Švankmajer, la Cinemateca Eforie. Artistul va veni la București.

Potrivit unui comunicat al Centrului Ceh din București, grupul Suprarealiștilor Cehi și Slovaci este astăzi cel mai mare grup suprarealist din lume. Născut în 1920 la Praga, cu numele inițial de Asociația culturală Devětsil (Brusture), Grupul Suprarealiștilor din Cehoslovacia (Skupina surrealistů v ČSR), cum s-a numit din 1934, avea să marcheze într-un mod important viața culturală a Cehoslovaciei.

După ocuparea teritoriilor cehe de către Germania nazistă (1939) și mai târziu, după lovitura de stat a comuniștilor din Cehoslovacia (1948), grupul a activat în ilegalitate. Odată cu invadarea Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varșovia din August 1968, orice apariție publică a grupului a fost interzisă prin lege iar membrii și adepții săi aveau să fie direct sau indirect persecutați. Cu toate acestea, Grupul a continuat să reziste timp de încă 20 de ani.

Ieșind din ilegalitate in anul 1990, Grupul a început să organizeze expoziții colective, atât pe teritoriile Cehiei și Slovaciei, cât și în străinătate (Franța, Marea Britanie, Germania, Rusia, Ungaria, Grecia). În 2014, Grupul Suprarealiștilor Cehi si Slovaci are 24 de membri. Unul dintre cei mai activi este celebrul artist ceh Jan Švankmajer.

Lucrările lui Jan Švankmajer acoperă numeroase medii artistice. Un suprarealist auto-proclamat, el e cunoscut mai ales pentru filmele sale de animații și ficțiune, care au influențat în mare măsură artiști ca Terry Gilliam, frații Quay și mulți alții. Švankmajer și-a câștigat reputația pentru utilizarea distinctivă a tehnicii stop-motion și capacitatea lui de a face filme suprarealiste, coșmarești și, în același timp, amuzante.

Artiști: Jan Švankmajer, Eva Švankmajerová (†),Martin Stejskal, Karol Baron (†), Jan Daňhel, František Dryje, Jakub Effenberger, Jan Gabriel, Ivan Horáček, Lucie Hrušková, Josef Janda, Jan Kohout, Leonidas Kryvošej, Kateřina Kubíková, Roman Kubík, Andrew Lass, Albert Marenčin, Přemysl Martinec, Radim Němeček, Kateřina Piňosová, Bertrand Schmitt, Bruno Solařík, Ludvík Šváb (†),Václav Švankmajer, Roman Telerovský, Kristýna Žáčková, Gheorghe Rasovszky, Dan Stanciu, Iulian Tănase, Sasha Vlad.

Curatori: Radka Prošková, Bruno Solařík

Expoziția ALT AER va fi însoțită de retrospective filmelor lui Švankmajer, între 12 și 14 decembrie, la Cinemateca Eforie, in București. Proiecțiile încep zilnic la ora 19:00, iar intrarea este liberă.

Retrospectiva Jan Švankmajer

12 decembrie 

Food (Jídlo), 1992, 16’.

Un scurtmetraj în care Jan Švankmajer se folosește de diferite tehnici de animație pentru a studia relația dintre om și mâncare pe parcursul celor trei mese importante ale zilei: micul dejun, prânzul și cina.  

Surviving Life (Přežít svůj život), 2010, 102’.

Aventura unui bărbat care trăiește o a doua viață prin intermediul propriilor vise, o comedie absurdă. Filmul e remarcabil prin îmbinarea ingenioasă a cadrelor de ficțiune cu colaje animate de fotografie.

13 decembrie 

The Death of Stalinism in Bohemia (Konec stalinismu v Cechách), 1990, 10’.

O scurtă satiră despre punerea sub bisturiu a unei statui. Bustul, reprezentandu-l pe Stalin, este așezat pe masa de operație, momentul declanșând o secvență de animație despre istoria Cehiei, de la preluarea puterii de către comuniști în 1948, până la Revoluția de Catifea din 1989.

Lunacy (Šílení), 2005, 118’.

Filmul îl are în centru pe Liska, un personaj marcat de halucinații violențe. Acțiunea este inspirată din două povestiri scurte ale lui Edgar Allan Poe, dar și parțial din lucrările Marchizului de Sade.

14 decembrie 

Dimensions of Dialogue (Možnosti dialogu), 1983, 12’.

Un scurtmetraj de animație stop motion în trei părți. Primul segment pune în cadru o serie de portrete în stilul lui Arcimboldo, aflate în descompunere, cea de-a doua urmărește tema sexualității. Finalul ilustrează două personaje în vârstă care țin diferite obiecte pe limbă. 

Conspirators of Pleasure (Spiklenci slasti), 1996, 85’.

Povestea suprarealistă a șase personaje care își satisfac propriile fetișuri.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here