Unul dintre invitaţii speciali ai avanpremierei româneşti a filmului Discursul regelui/ The King’s Speech a fost Martin Harris, noul ambassador al Regatului Unit al Marii Britanii la Bucureşti. Născut în Edinburgh şi şcolit la Cambridge, Harris a fost ambasador la Moscova şi Kiev, apoi a avut funcţia de consilier în Cabinet Office (for de coordonare al Guvernului britanic), pe probleme legate de Afganistan, Pakistan, Rusia şi spaţiul ex-sovietic. În România se află din septembrie 2010, împreună cu familia. „Nu ştiam, înainte de acest film, că regele George al VI-lea a avut un defect de vorbire, dar unele dintre celelalte personaje ne sunt foarte cunoscute, în special regina-mamă, jucată de Helena Bonham Carter. A murit acum câţiva ani şi toţi britanicii au crescut cu ea şi au iubit-o. Avea un foarte bun simţ al umorului”, le-a declarat Harris celor câţiva jurnalişti adunaţi în jurul său la finalul proiecţiei. „George al VI-lea a murit în 1952, deci generaţia mea, cel puţin, nu ştie foarte multe despre el”, a adăugat ambasadorul.
Discursul regelui, regizat de Tom Hooper şi nominalizat la 12 Oscaruri, se bazează pe documente istorice şi pe caietul de notiţe al terapeutului care l-a ajutat pe regele George al VI-lea (Colin Firth, excelent în rol) să-şi corecteze bâlbâiala. Caietul lui Lionel Logue (Geoffrey Rush) a fost descoperit cu doar nouă săptămâni înainte de filmări, ceea ce a determinat schimbări esenţiale în scenariu. În treacăt, filmul atinge un alt subiect sensibil din trecutul familiei regale – moartea fratelui epileptic al regelui, în copilărie. „Filmul acesta îi atinge pe oameni la un nivel personal, pentru că îţi arată cum, având curaj, poţi trece peste anumite dificultăţi. Recent, au existat tensiuni legate de anumite aspecte din trecutul familiei regale care au fost ţinute departe de ochii publicului, cum ar fi moartea fratelui regelui George al VI-lea, despre care se aminteşte în film şi care a murit foarte tânăr de epilepsie. De curând, a fost realizat un film de televiziune în Marea Britanie, pe acest subiect. Încă există întrebări despre acele vremuri, pentru că oamenii cu dizabilităţi nu erau un subiect despre care să se discute deschis, iar societatea modernă vrea să redescopere acest trecut. De aceea, filmul e emoţionant”, a explicat ambasadorul britanic.
Un personaj a cărui portretizare în film a creat discuţii în cercurile istoricilor britanici este Winston Churchill – jucat mai degrabă caricatural, dar imposibil de ignorat, de Timothy Spall (Wormtail din Harry Potter). Se pare că Churchill nu l-ar fi încurajat pe George al VI-lea să preia tronul, ci l-ar fi susţinut pe Eduard al VIII-lea (Guy Pearce), care a abdicat în cele din urmă pentru a putea rămâne cu femeia iubită, celebra Wallis Simpson (despre care Madonna pregăteşte un film). „Churchill este o figură atât de cunoscută încât, de cele mai multe ori, din cauza faimei sale, celelalte personaje contemporane lui au rămas în umbră. De aceea îmi place filmul acesta, pentru că se concentrează pe rege, el a fost de fapt liderul poporului său. Evident, rolul lui Churchill este imens, însă e bine să vezi şi alte figuri”, a explicat Martin Harris. George al VI-lea a stat pe tron din 1936 până la moartea sa, în 1952. Filmul se axează pe terapia „neortodoxă” a lui Logue – care a descoperit că regele avea nevoie în primul rând de un prieten – şi pe legătura afectivă dintre cei doi.
Convenţional, cu un discurs atât de şlefuit încât pare uneori artificial şi cu o schemă dramaturgică banală – omul care învinge obstacolul – dar cu actori excelenţi, Discursul regelui vine în cinematografele din România vineri, 11 februarie.