O întrebare pentru James Bond, de Ziua Femeii: „Suntem egali, nu-i aşa, 007?”

0
395

Simbolul masculinităţii în cultura pop, James Bond, e ţinta interogaţiilor despre şansele femeii în 2011, într-un clip regizat de Sam Taylor-Wood şi lansat pe 8 martie de o coaliţie de ONG-uri. „Suntem egali, nu-i aşa, 007?”, se aude vocea lui Judi Dench pe fundal, în timp ce Daniel Craig se îndreaptă spre camera de filmat. „Şi totuşi, e 2011 şi încă e mai probabil ca un bărbat să câştige mai mulţi bani decât o femeie, chiar făcând aceeaşi muncă”.

Şi urmează primele cifre din acest film cu o mină deloc sărbătorească: 30.000 de femei îşi pierd slujbele anual, numai în Marea Britanie, pentru că rămân însărcinate. „Ca bărbat, e mai puţin probabil să fii judecat pentru purtări promiscue, ceea ce e la fel de bine, sincer… Aproape că nu există nici un risc pentru cariera ta dacă alegi să fii tată… sau dacă devii unul accidental”.

„Pentru cineva care iubeşte atât de mult femeile, mă întreb dacă te-ai gândit vreodată cum e să fii femeie”, continuă Dench, în timp ce Daniel Craig iese din cadru şi apare deghizat în femeie. Urmează alte cifre: două treimi din munca de pe planetă este executată de femei, însă doar 10% din venitul total le revine lor şi 1% din proprietăţi, 70 de milioane de fete sunt private de educaţie, în fiecare an, 60 de milioane sunt abuzate sexual în drumul spre şcoală, şi una din patru femei suferă din cauza violenţei domestice. „Deci, suntem egali? Până când răspunsul e da, nu trebuie să încetăm niciodată să ne întrebăm”, e concluzia filmului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here