Masterclass cu producătoarea Ada Solomon la Control N

0
495

Vizual Masterclass Productie de FilmAsociația Culturală Control N continuă seria masterclass-urilor de film începută anul trecut cu Ada Solomon, producătoarea filmului Poziția copilului, care a câștigat Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin.

De-a lungul a trei întâlniri, pe 19, 27 martie și 3 aprilie, de la 19.00 la ora 21.00, la sediul Asociației Culturale Control N, din str. Transilvaniei, nr. 10., cei interesați pot intra în detaliile procesului de producție a unui film.

19 martie: Ce este producătorul de film? Care este rolul acestuia în transformarea unei idei într-un proiect de film? Cum se „aliniază astrele” unei constelații cinematice? Cum se finanțează un film, sau mai bine zis, cum se vinde (și cumpără) un proiect de film? Ce asemănare există între domeniul cinematografic și cel al construcțiilor (cine sunt arhitecții și cine sunt inginerii)? Ce deosebiri există între sistemul american de finanțare și cel european? Ce deosebiri există între finanțarea unui film produs cultural si a unui film de consum. Mică analiză comparativă între filmul gourmet și filmul fast food.

27 martie: Cum se face un film? Care sunt costurile și cum se desfășoară procesul de producție? Cine sunt pionii principali în perioada de pregătire a filmării, în perioada de filmare și în perioada de post-producție? Ce date native trebuie să aibă cei care lucrează într-o echipă de filmare? Care dintre materiile din programa școlară sunt utile în diferite meserii din cinematografie și de ce?

3 aprilie: Cine se îmbogățește din film? Care este lanțul cinematografic pentru un film, odată ce acesta e gata de a fi lansat pe piață? Cum reușește un film să se detașeze între miile de filme lansate anual în lume? Rețeta succesului există? Care sunt provocările la care sunt supuși producătorii și distribuitorii de film de azi și cu ce diferă ele de cele care existau acum 10, 20 sau 50 de ani?

Masterclass-ul de producție de film le este deschis tuturor celor interesați, profesioniști sau amatori, de orice vârstă. Grupa masterclass-ului va fi alcătuită din minim 7 și maxim 30 de participanți. Costul unui pachet de 3 ședințe este de 400 de lei, bani care trebuie achitați până în weekend-ul premergător primei ședințe. Înscrierile se fac pe mail, la adresa info@controln.ro, în limita locurilor disponibile.

***

Ada Solomon s-a născut în 1968 și și-a început cariera în industria de film din România în urmă cu 20 de ani.  De-a lungul timpului, a lucrat ca line producer pentru diferite producții internaționale precum Callas Forever (regia Franco Zeffirelli), Offset (regia Didi Danquart) sau Tom Sawyer & Huck Finn (regia Hermine Huntgeburth).

În 2004, a fondat propria casă de producție de film – HiFilm Productions, cu care a produs, printre altele, Marilena de la P7 (regia Cristian Nemescu) și Lampa cu căciulă (regia Radu Jude), debuturile în lungmetraj ale regizorilor Radu Jude – Cea mai fericită fată din lume, Melissa de Raaf și Răzvan Rădulescu – Felicia, înainte de toate, Paul Negoescu – O lună în Thailanda, sau documentarele semnate de Alexandru Solomon – Kapitalism, Rețeta noastră secretă, Apocalipsa după șoferi, Cold WavesRăzboi pe calea undelor.

Filmele produse de Ada Solomon au fost prezentate și premiate în festivaluri precum Berlin, Cannes, Veneția, Sundance, iar palmaresul ei ca producător de film include mai mult de 100 de premii. În acest moment, producătoarea are în curs de dezvoltare peste zece proiecte. 

Totodată, Ada Solomon este expert extern al Programului MEDIA al Agenției Executive pentru Educație, Audiovizual și Cultură a Comisiei Europene, coordonator național al României pentru EAVE, membru al Academiei Europene de Film, membru al comitetului de selecție pentru Premiul de Co-producție al Robert Bosch Stiftung, Managing Director al lanțului de cinematografe Cityplex (împreună cu Tudor Giurgiu), fondator și director de distribuție al Parada Film – companie de distribuție de film, membru fondator și director executiv al Societății Culturale NexT și al Festivalului Internațional de Film NexT.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here