„Leagănul meșterului de sicrie” a câștigat Trofeul NexT 2014

0
330

Castigatorii NexT 2014

O coproducție Azerbaidjan-Germania, povestea unui tată și a fiului său adult, care duc o viață solitară într-o casă mică, într-un loc pustiu, a câștigat luni seară Trofeul NexT 2014. Leagănul meșterului de sicrie / The Swing of the Coffin Maker, în regia lui Elmar Imanov, este, potrivit juriului „o poveste plină de detalii locale, care transmite un mesaj universal. Şi un film foarte frumos filmat, plin de căldură, umanitate şi intimitate”. Gala de la Cinema Studio a fost prezentată de Ada Solomon, directoarea Festivalului Internațional de Film NexT și Yvonne Irimescu, coordonatoarea NexT. 

Trofeul NexT constă în 2000 de euro oferiţi de ArCuB şi servicii digitale de laborator (post producţie) în valoare de 2000 de euro, din partea CineLab România. Filmul și-a adjudecat și Premiul Publicului pentru film străin, în valoare de 500 de euro, oferiți de ArCuB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

Premiul „Cristian Nemescu” pentru Cea mai bună regie, în valoare de 1000 de euro, bani oferiți de ArCuB, a fost câștigat de filmul Tin & Tina, regizat de Rubin Stein (Spania), pentru „un control foarte convingător asupra mediului. Folosirea îndrăzneață a planului secvenţă, călcând astfel pe urmele celor mai mari maeştri ai cinemaului clasic”.

Premiul „Andrei Toncu” pentru Cea mai bună coloană sonoră, constând în 1000 de euro oferiţi de Arcub – Centrul Cultural de Proiecte al Municipiului Bucureşti, i-a fost acordat lui Eduardo Williams, pentru Sunetul stelelor m-a uluit / The Sound of Stars Dazes Me / El ruido de las estrellas me aturde (Argentina), „pentru felul în care evocă atmosfera şi pentru folosirea inovatoare şi experimentală a sunetului”. O Mențiune specială i-a fost oferită filmului Dezbracă-mă / Undress Me, de Victor Lindgren (Suedia).

Colecţia de arome, în regia lui Igor Cobileanski, a fost desemnat Cel mai bun scurtmetraj românesc.Premiul valorează 1000 de euro şi este oferit de HBO România. Adrian Sitaru a obținut Menţiunea specială pentru un film din Competiţia naţională, cu filmul Excursie, „pentru prospeţime, umor şi cel mai bun scenariu”.

Premiul Publicului pentru film românesc, acordat unei pelicule din Competiția națională și constând în suma de 500 de euro, oferită de ArCuB, precum şi în servicii de postproducţie în valoare de 3500 de euro, oferite de Abis Studio, a fost câștigat de Mâine, Bach…, în regia lui Mihnea Andrei Ciorică.

Câştigătorul concursului The Pitch și a unui cec de 5.000 de euro din partea ShortsTV și Romtelecom este proiectul 4 and ½ Senses, de Raluca Răcean-Gorgos și Ion Aramă. „O poveste emoţionantă care va implica multe provocări pentru a fi realizată. O prezentare convingătoare a proiectului, coerentă, care a îmbinat perfect latura emoţională cu cea tehnică şi de execuţie”, a transmis juriul. Același proiect a primit o Mențiune specială în cadrul NexT Short Film Market, pentru calitatea prezentării.

Unul dintre proiectele selecționate la The Pitch a fost distins și cu premiul Best Live Pitch, pentru cea mai bună prezentare din cadrul NexT Short Film Market, organizat de NexT și Institutul Cultural Român: Say My Name, de EuiJeong Hong. Premiul înseamnă 500 euro oferiți de Societatea Culturală NexT, servicii de corecție de culoare și un DCP master oferite de Abis Studio Romania, precum și servicii de postproducție a sunetului, în valoare de 1000 de euro, oferite de compania I Hear Voices (Grecia).

Anul acesta, din juriul Emile Cantillon al Festivalului Internaţional de Film Francofon de la Namur va face parte Oana Ghera, autoarea celei mai bune cronici în limba franceză a filmului Poziția copilului înscrise în concurs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here