Cinepolitica 2015: „Pactul Stat-Mafia”, premieră în competiție

0
336

Un film despre înțelegerile statului italian cu Mafia, care a făcut vâlvă în 2014 la Festivalul de la Veneția, este unul dintre cele șapte titluri din competiția Festivalului Internațional de Film Cinepolitica (26 – 30 aprilie). The State-Mafia Pact / La Trattativa, regizat de Sabina Guzzanti, dezvăluie modul în care reprezentanți ai statului acționau ca punți de legătură sau agenți ai crimei organizate. Filmul conține trimiteri puternice la realitatea de azi din România, în care o clasă politică și profund coruptă este adusă treptat în fața justiției.

Autoare a unor documentare critice la adresa fostului premier Silvio Berlusconi – Vivo Zapatero! sau Draquila – l’Italia trembla (Cannes 2010) -,  Guzzanti a întâmpinat o puternică opoziție din partea oficialităților, de-a lungul carierei de jurnalist și documentarist. Pactul Stat-Mafia pornește de la o speculație veche, aceea că guvernul italian și Mafia siciliană ar fi colaborat în anii ‘90 pentru a elimina o serie de procurori și polițiști, culminând cu asasinarea magistraților Giovanni Falcone și Paolo Borsellino, în 1992. Filmul arată, printre altele, că partidul lui Berlusconi, Forza Italia, a fost creat tocmai pentru a-i asigura Mafiei un guvern mai „prietenos”. Folosind actori care recreează scene, animație, grafice și imagini reale, Sabina Guzzanti subliniază cât de tare a închis ochii electoratul italian la abuzurile din ultimele decenii.

Despre crime nepedepsite vorbește și NN/ Morți fără nume, de Héctor Galvez, o poveste impresionantă despre tentativele eșuate ale familiilor din Peru de a-și găsi morții dispăruți în campaniile armatei împotriva gherilelor stângiste, în anii 80 şi 90. NN este titlul de identificare pe care l-au primit victimele civile din gropile comune. Proiectat în premieră mondială la Festivalul de la Roma, NN este descris de „The Hollywood Reporter” drept una dintre cele mai bune producții latino-americane recente, o „istorie palpitantă despre ciocnirea vieții personale cu politica, despre un trecut reprimat care plutește amenințător peste un prezent întunecat, despre istoria care ia contact cu realitatea – totul livrat în cel mai uman mod cu putință”.

Un alt treilea titlu care concurează pentru Trofeul Cinepolitica 2015 este Labyrinth of Lies, al lui Giulio Ricciarelli, o pasionantă poveste bazată pe întâmplări adevărate, mai puțin cunoscute, proiectată la Festivalul de la Toronto și adusă în premieră în România. Un tânăr procuror ambițios își propune, după cel de-al doilea război mondial, să aducă în fața justiției 22 de cetățeni germani obișnuiți care „facilitaseră” soluția finală la Auschwitz și se întorseseră la viețile lor fără teama de a fi pedepsiți. E un debut impresionant, „o istorie fascinantă, care detaliază cât de răspândită era ignoranța germanilor privind Holocaustul, la doar o generație după război”, scrie IndieWire.com.

Cea de-a patra ediție a Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica va avea loc între 26 – 30 aprilie, la Cinema Studio și Elvire Popesco.

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanțat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here