Andrei Gorzo lansează o nouă carte: „Lucruri care nu pot fi spuse altfel”

1
527

Criticul de film Andrei Gorzo îşi lansează luni, 14 mai, cartea-eseu „Lucruri care nu pot fi spuse altfel. Un mod de a gândi cinemaul, de la André Bazin la Cristi Puiu”, o analiză extinsă despre Noul Cinema Românesc, publicată la Editura Humanitas.

Evenimentul va începe la ora 18.30, la Clubul Ţăranului Român (Şoseaua Kiseleff nr.3), şi va avea loc sub forma unei dezbateri despre cinematografia română din ultimii ani, la care vor vorbi Sorin Botoşeneanu (decan UNATC), criticul de film Andrei Rus şi Andrei Gorzo.

„Cinefilii care aşteptau o explicaţie convingătoare pentru succesul Noului Cinema Românesc pot fi, în fine, satisfăcuţi. Andrei Gorzo alege calea dificilă pentru a defini formula stilistică proprie acestui cinema, folosindu-se de cele mai autorizate teorii ale filmului pentru a demonstra că în spatele formulei se află o ontologie, o epistemologie şi o estetică”, scrie criticul de film Dana Duma, în introducere.

„Când i-am citit primele scrieri dedicate filmului, acum 15 ani, am înţeles că Andrei Gorzo este cel mai talentat dintre noi. Acum pot spune, fără ezitare, că e şi cel mai bun”, adaugă criticul.

Andrei Gorzo s-a născut în 1978. A studiat la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti şi la New York University. În prezent cercetează şi predă, la UNATC, istoria cinematografului şi a ideilor despre cinema, semnează cronici de film în revistele Dilema veche şi 24-FUN şi e implicat (în calitate de director artistic) în organizarea Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediumetraj NexT. A publicat, în 2009, o culegere de articole intitulată Bunul, răul şi urâtul în cinema, la Editura Polirom.


1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here