Premieră: „Scandal” – gladiatorii de birou

0
375
Actorii din Damage Control/ Scandal
Actorii din Damage Control/ Scandal
Actorii din Damage Control/ Scandal
Actorii din Damage Control/ Scandal

Cred că Shonda Rhimes (Grey’s Anatomy, Private Practice, Off the Map, etc) face seriale simpatice. Până acum vreo doi ani, Grey era unul dintre preferatele mele, deşi acum mă plictiseşte de moarte. Aşa că, deşi Off the Map m-a enervat şi din Private Practice am văzut destul cât să nu-mi placă, oricum o să mă uit mereu măcar puţin la creaţiile ei (pentru toamna 2012 avem, de exemplu, ceva interesant: Gilded Lillys, cu un hotel de la începutul secolului XX).

Dorinţa de a vedea Scandal – care are premiera astăzi, de la 22.30, pe Universal Channel – a fost potenţată de prezenţa lui Henry Ian Cusick aka Desmond David Hume din Lost. Cute as ever. Iar Kerry Washington, protagonista, are o interpretare foarte puternică, preia controlul oricărei camere în care intră, dar factorul ei de forţă e diminuat atunci când susţine My gut tells me everything I need to know, iar her gut se înşeală la nici câteva ore după aceea.

Serialul nu e rău, dar nici extra-mega-ordinar. Momentan a apărut primul episod şi e ok şi foarte Shonda-esque (în feluri pe care le voi detalia ceva mai jos), dar sunt lucruri care mă deranjează şi care ar putea fi îmbunătăţite pe parcurs, deşi nu prea cred că se va întâmpla.

Scandal e inspirat de cariera lui Judy Smith, expertă în managementul crizei la Washington (a lucrat cu George W.Bush şi cu Monica Lewinsky). Dar protagonista, Olivia (Kerry Washington) are o firmă pe cont propriu, după ce şi-a dat demisia de la Casa Albă în urma unei aventuri cu POTUS însuşi (pentru cei care n-au văzut genialul The West Wing, POTUS= President of the United States). Olivia şi asociaţii ei, toţi avocaţi, rezolvă probleme de toate tipurile pentru oameni implicaţi în politică, de la negocieri de răscumpărări pentru răpiri, la suspiciune de crimă.

În prima secvenţă, o tânără avocată crede că a ajuns la un blind date, dar de fapt e la un interviu pentru un job la firma Oliviei, la care intervievatorul susţine că angajaţii firmei sunt gladiatori în costume, repetat până ajunge la redundanţă în acest prim episod. Tânăra o idolatrizează pe Olivia şi se pare că a fost aleasă pentru că are nevoie să fie reparată.

She fixes things. You need fixing. Everybody in this office needs fixing. You’re a stray dog, Olivia took you in, ni se spune de către un alt angajat într-un speech foarte Shonda Rhimes, care nu prea le are cu subtilitatea. Lăsaţi-ne să vedem că au nevoie de reparaţii, vă rog! You don’t date, îi spune cineva Oliviei. I’m not normal, e răspunsul ei, la fel de lipsit de subtilitate ca un baros crăpând o ţeastă.

Înainte de a ajunge la părţile a la Shonda Rhimes, să trecem în revistă părţile foarte Aaron Sorkin (creatorul Reţelei de socializare şi The West Wing). Avem powerful walk-and-talk (cum demonstrează figura de mai sus). Avem idealismul: opiniile legate de inocenţa clientului. Avem oameni care vorbesc extrem de repede (deşi recunosc că Shonda şi Sorkin au ciripitul ăsta în comun).

Şi-l avem pe Joshua Malina, care a lucrat cu Sorkin la The West Wing şi Sports Night (şi la filmele scrise de Sorkin A Few Good Men/ Oameni de onoare şi The American President). Aici, Malina interpretează un procuror cu care Olivia are tot felul de crize de manageriat în comun.

Continuarea textului, pe http://trifoicupatrufoi.wordpress.com/

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here