„Miss Violence” deschide Festivalul Filmului European. Programul complet

0
469

miss Violence

Festivalul Filmului European începe de Ziua Europei, vineri, 9 mai, ora 19.30, la Cinema Studio, cu un film multi-premiat anul trecut, la Veneția – Miss Violence (Grecia, 2013), de Alexandros Avranas. Regizorul va fi prezent la proiecție alături de actrița  Eleni Roussinou.

Drama întunecată despre o familie disfuncțională a câștigat Leul de Argint pentru regie, Coppa Volpi pentru cel mai bun actor (Themis Panou), Premiul Fedeora pentru cel mai bun film mediteranean și Premiul Arca Cinema Giovani pentru cel mai bun film din competiție.

Cea de-a 18-a ediție a evenimentului organizat de ICR are 40 de filme în program și se desfășoară în București (9-15 mai, Cinema Studio și Cinema Elvire Popesco) și Târgu Mureș (16-18 mai, Cinema Arta)

Pe lista de filme se regăsesc producții premiate la Cannes, Veneția, Rotterdam, Sundance sau Karlovy Vary. Printre acestea, Băieții și Guillaume la masă!, regizat de Guillaume Gallienne și distins cu trofeul pentru Cel mai bun film la Premiile César 2014, A fost fiul (regia Daniele Cipri), premiat la Veneţia în 2012 și nominalizat la Globul de Aur pentru film străin, Păpușa (regia Joanna Kos, Krzystof Krauze), povestea singurei poete rrome publicată în volum, remarcată la Karlovy Vary, sau Call Girl (regia Mikael Marcimain), cu premii la Toronto 2012 și Ljubljana.

Totodată, va rula și filmul veteranului Manoel de Oliveira, Excentricitățile unei blonde, lungmetrajul lui Igor Cobileanski, La limita de jos a cerului, selecționat la Karlovy Vary și premiat la Festivalul de la Cottbus, documentarul București, unde ești?, regia Vlad Petri, proiectat la Rotterdam și la TIFF 2014, sau Cântece pentru un muzeu, de Eliza Zdru, prezentat în festivalurile de film documentar Astra și Visions du Réel.

Ca în fiecare an, va fi acordat Premiul Publicului filmului cu cele mai multe voturi înregistrate pe site-ul www.ffe.ro. Câștigătorul va fi anunțat la Gala de închidere, de la Cinema Elvire Popesco, pe 15 mai.

Ambasadorul onorific al  ediției este regizorul Adrian Sitaru (Din dragoste cu cele mai bune intenţii, Domestic), care a realizat clipul al festivalului.

Evenimente conexe:

  • 8 mai, ICR

ora 19:00 – Concert live de chitară Yorgos Nousis, organizat împreună cu Fundația Culturală Greacă

  • 10 mai, WASP Studios

19:00 – Camera 0001/Fabrica de vise – spectacol de dans, muzică electronică și videografică, realizat de Simona Deaconescu

19:45 – Silent Places – un film de Simona Deaconescu, director de imagine Oleg Mutu

  • 10 mai, ICR

19:30 – Proiecție specială Roxanne (regia: Valentin Hotea, 2013)

21:00 – Amintiri din copilărie – 1983, toamna (o discuție între prieteni și colegi: Ada Solomon, Anca Marina, Valentin Hotea și invitații lor)

  • 11 mai, ICR

12:00 – 16:00 – Anim’est Workshop de animație pentru copii, sub îndrumarea lui Vasi Alboiu

17:00 – 22:30 –  Anim’est Pick – maraton de filme de animație din ediția acestui an

Programul complet al festivalului. 

Spotul festivalului:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here