Volumul lui Tudor Caranfil, pe lista „celor mai bune cărţi de film din lume”

0
447

Primul volum din seria „Istoria cinematografiei în capodopere. Vîrstele peliculei”, de Tudor Caranfil – un proiect editorial lansat iniţial cu titlul „Vîrstele peliculei” şi publicat de Editura Polirom într-o a doua ediţie adnotată şi adăugită – a fost inclus în lista „Celor mai bune cărţi de film”. Potrivit editurii Polirom, lista cuprinde 112 cărţi din 27 de ţări, a fost realizată de un juriu internaţional independent, la solicitarea Polish Filmmaker Association (PFA), şi beneficiază de sprijinul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI).

Prin selecţia anuală „The Best Books on Film”, PFA şi FIPRESCI urmăresc să impună în colecţiile de cinema ale editurilor cărţile considerate esenţiale de către breaslă. Este pentru prima dată cînd un autor român pătrunde în selecta listă.

„Istoria cinematografiei în capodopere. Vîrstele peliculei. De la Stropitorul stropit la Rapacitate (1895-1924)” este prezentată drept „o incursiune inedită în istoria cinematografului. Un studiu neconvenţional ce cuprinde 20 de capitole dedicate tot atîtor capodopere”. Autorii broşurii mai notează că Tudor Caranfil dedică un spaţiu amplu lungmetrajului Independenţa României din 1912.

Această a treia listă a „Celor mai bune cărţi de film” cuprinde descrierea a 44 de volume din ţări precum: Argentina, Austria, Brazilia, Columbia, Cuba, Franţa, Germania, India, Israel, Italia, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Spania şi România.

Din 2009 încoace, în colecţia Cinema a editurii Polirom au fost publicate patru volume, iar un cincilea este programat să apară la începutul anului viitor.

  • Istoria cinematografiei în capodopere. Vîrstele peliculei. De la Stropitorul stropit la Rapacitate (1895-1924)
  • Istoria cinematografiei în capodopere. Vîrstele peliculei. De la „Ultimul dintre oameni” la „Don Juan” (1924-1927)
  • Istoria cinematografiei în capodopere. Vîrstele peliculei. De la „Cîntăreţul de jazz” la „Luminile oraşului” (1927 1931)
  • Istoria cinematografiei în capodopere. Vîrstele peliculei. De la „A noastră-i libertatea” la „Pe aripile vîntului” (1931-1939)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here