Descinderi ale poliției la Studiourile MediaPRO

0
485
Sursă: Realitatea.net
Sursa: Realitatea.net

Marți dimineaţă, 8 iulie, la studiourile MediaPRO din Buftea, dar şi la alte 25 de adrese din Capitală şi din judeţul Ilfov, au avut loc descinderi pentru destructurarea unei grupări acuzate de evaziune fiscală şi spălare de bani. 11 persoane au fost reținute, anunță Realitatea.net. Prejudiciul adus bugetului de stat prin evaziune fiscală este estimat la suma de 1,5 milioane de euro. Iar sumele supuse procesului de spălare a banilor se ridică la aproximativ 10 milioane euro.

În această primăvară, studiourile MediaPRO au fost scoase la vânzare de CME, după ce acestea au înregistrat pierderi de 6 milioane de euro în 2012. Terenurile și imobilele de la Buftea ar valora peste 27,5 milioane de euro.

În total, sunt vizate 66 de firme care ar fi cumpărat servicii fictive de la societăţi fantomă, în scopul deducerii artificiale şi ilicite a TVA-ului şi a impozitului pe profit. La acţiune au participat 90 de poliţişti şi trei procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București. SRI a sprijinit intervenția.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, „poliţiştii din cadrul D.G.P.M.B. – Grupul de Lucru pentru Combaterea Evaziunii Fiscale şi Spălării Banilor au dispus reţinerea celor 11 inculpaţi. Din probele administrate în cauză a rezultat suspiciunea rezonabilă că în perioada 2009 – 2014, inculpaţii au conceput şi implementat mai multe circuite financiare, în scopul fraudării bugetului de stat, precum şi al spălării şi reciclării sumelor de bani provenind din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală”.

Rețeaua ar fi avut două moduri de operare, potrivit comunicatului oficial:

1) Inculpaţii, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale având ca obiect de activitate prestarea unor servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, au înregistrat în evidenţele contabile ale societăţilor şi au declarat organelor fiscale facturi de achiziţii fictive, provenind de la un număr de 17 societăţi comerciale cu comportament de tip „fantomă”, ce figurau cu obiect de activitate similar. Ulterior, sumele reprezentând contravaloarea acestor achiziţii erau transferate în conturile bancare ale societăţilor cu comportament de tip „fantomă”, de unde erau retrase în numerar de reprezentanţii acestora, cu diferite justificări, şi predate în numerar celor care dispuseseră transferul acestora.

2) Inculpaţii, în calitate de persoane fizice, au prestat în favoarea altor societăţi comerciale din domeniul media mai multe servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, pentru care au emis mai multe facturi de achiziţii fictive în numele mai multor societăţi comerciale cu comportament de tip „fantomă”, încasând ulterior prin conturile acestora din urmă sumele virate de beneficiarii serviciilor, acestea fiind retrase în numerar şi predate persoanelor fizice prestatoare, în fapt, ale serviciilor – realizându-se astfel „ascunderea” faţă de organele fiscale a veniturilor impozabile încasate.

Asupra bunurilor imobile şi mobile ale inculpaţilor a fost dispus sechestrul, „până la concurenţa prejudiciului produs ca urmare a săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi în vederea confiscării speciale a sumelor ce au format obiectul infracţiunilor de spălare a banilor. Inculpaţii urmează a fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile”, se arată în comunicatul Parchetului General.

Trustul MediaPRO a reacționat printr-un comunicat de presă: „În contextul percheziţiilor recente, le oferim autorităţilor întregul nostru sprijin şi cooperarea noastră pe durata acestui demers. Aşa cum am demonstrat şi în aprilie, suntem preocupaţi să respectam legislaţia în vigoare şi să promovăm cele mai bune practici, astfel că suntem transparenţi şi deschişi în faţa procedurilor autorităţilor”.

Cei 11 inculpați sunt:

1. BILCIURESCU TUDOREL – pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor;
2. ŞOACHETE VALENTIN – pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor;
3. DOROBANŢU SILVIU ŞTEFAN – pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor;
4. PETCHI ROXANA – pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor;
5. TUDOR ION – pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor;
6. VIŞINESCU MIHAI – pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, complicitate la infracţiunea de înşelăciune şi spălare a banilor;
7. RĂILEANU DAN CRISTIAN – pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală
8. RĂDUŢIU RĂZVAN ADRIAN – pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală
9. PANAITESCU VLAD-IOAN – pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală
10. CALAPEREANU ELENA – pentru săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la evaziune fiscală
11. PRESCURE PUIU – pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here