„Evadarea din Balcani”, la Cetatea lui Dinescu

0
489

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară (19-26 august, Portul Cultural Cetate) găzduieşte în zilele de 22 şi 24 august simpozionul internaţional „Evadarea din Balcani”, despre clișeele și prejudecățile privind cinematografia din regiune.

„Cinematografia balcanică nu constă doar în drame rurale şi ale tranziţiei, comedii negre şi filme cu personaje cu temperament excesiv, rămase în memoria noastră prin realizările memorabile ale lui Cacoyannis, Petrovici ori Kusturica. Aparţin aceleiaşi regiuni şi filmele lui Makavejev, Gopo sau Nuri Bilge Ceylan, care par la prima vedere doar nişte excepţii misterioase. Gopo şi alţi câţiva au realizat filme SF, iar cineaştii din Balcani au avut realizări notabile şi în alte genuri (horror şi western)”, explică organizatorii.

Vor vorbi profesorii Aleksandra Milanović- Petrović de la Universitatea din Belgrad, Aleksandăr Ianakiev de la NATFIZ (Universitatea de Artă Cinematografică din Sofia), Lydia Papadimitriou de la Universitatea John Moores din Liverpool, Stefan Sidovski de la Universitatea de Film de la Skopje, criticii de film Serghei Lavrentiev (autorul cărţii „Westernurile roşii” din 2009, ce a provocat interesul marilor festivaluri pentru retrospective cu westernuri produse în ţări ex-comuniste), din Rusia, Ivan Forgacs, de la revista maghiară „Filmkultura”, şi Petăr Kărdjilov, din Bulgaria.

Din România, vor participa la dezbateri criticii de film Dana Duma, Magda Mihăilescu, Marian Ţuţui, Mihai Fulger şi Florin Barbu.

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară a ajuns la ediția a treia cu o denumire ușor schimbată, însă cu aceeași combinație de filme în aer liber și gastronomie. Tema ediției din 2012 este de a sublinia ce nu e tipic pentru ţările balcanice, în cinema.

Festivalul este organizat de Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu”, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Consiliului Judeţean Dolj şi Primăriei Cetate (Dolj).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here