Gérard Depardieu şi Harvey Keitel vin, în sfârşit, în România

1
462

Producţia Ipu – Convicted to Live, în regia lui Bogdan Dreyer, amânată doi ani la rând din diverse motive, demarează într-un final la Sighişoara, pe 12 septembrie, cu Gérard Depardieu şi Harvey Keitel în rolurile principale, anunţă Family Film.

Între timp, a suferit nişte modificări: are un titlu uşor schimbat (iniţial era Ipu – So I Say), se face cu o altă casă de producţie (erată: se pare că e aceeaşi, Tandem Film, dar rebotezată), iar alături de Anuşavan Salamanian semnează scenariul Dreyer, în loc de Piero de Bernardi, co-scenaristul de la Once Upon A Time In America al lui Sergio Leone.

Salamanian, inginer de sunet la peste 100 de filme româneşti, are o istorie mai veche cu nuvela „Moartea lui Ipu”, de Titus Popovici, cea care stă la baza peliculei, pentru că a fost co-scenarist la ecranizarea lui Sergiu Nicolaescu, numită Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte (1971). Este, probabil, primul remake românesc, iar Depardieu şi Keitel îi vor înlocui, în versiunea din 2011, pe Amza Pellea şi Ion Besoiu. Depardieu a mai filmat în România Les Rois Maudis, împreună cu fiul său, Guillaume, care a murit subit la Bucureşti pe 13 octombrie 2008, după ce a terminat turnajul la Copilăria lui Icar.

Acţiunea se desfăşoară într-un sat din Transilvania la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, când un soldat german este găsit mort. Întrucât nimeni nu ştie cine este vinovatul, iar autorităţile nu au nici un indiciu în acest sens, elita satului încearcă să-l convingă pe Ipu, nebunul satului, să-şi asume el vina în schimbul unei recompense.

Rolul central, al lui Ipu, este preluat de Gérard Depardieu, care va fi nevoit să-şi spună replicile în limba engleză. La un moment dat, se zvonise că Harvey Keitel se retrage din distribuţie, pentru că nu poate vorbi în franceză, de aceea s-a trecut probabil la varianta anglo-saxonă. Actorul american cu origini româneşti (mama sa emigrase, se pare, din România) îl va interpreta pe preotul satului.Restul distribuţiei e compus din Bogdan Iancu (copilul din Ho, ho, ho), actriţa italiană Laura Morante (Tragedy of a Ridiculous Man, La stanza del figlio), Hubert Damen, Gabriel Spahiu, Adina Cartianu, Alexandru Bindea, Nicodim Ungureanu, Gheorghe Visu, Daniela Nane.

Filmările vor dura până pe 25 octombrie, iar locaţia va fi Sighişoara, pe care regizorul Bogdan Dreyer a ales-o, potrivit casei de producţie Family Film, „pentru a reuşi să imprime într-un mod cât mai realistic scenelor ideea de necontaminare şi de veridicitate a perioadei în care are loc acţiunea filmului şi vor fi puse în valoare de o imagine cinematografică în care vor lipsi în mod dorit artificiile de scenă. Acest aspect va face ca acest film «mic», low budget pe hârtie să ajungă la grandiozitatea scenică a unui film mult mai costisitor”. Dreyer a regizat Thalassa, Thalassa, premiat în 1995 la Valladolid şi Rotterdam, şi Camera ascunsă (2004).

Family Film este o casă de producţie independentă care – în cei zece ani de existenţă – a produs reclame pentru piaţa internă şi externă, seriale TV (Virtual, Fetele marinarului, Narcisa Sălbatică), show-uri TV (În puii mei), documentare (Nichita Stănescu, Noica-ce ştie? Ce vrea? Ce-i trebuie?), scurtmetraje şi lungmetraje (Cele ce plutesc, regia Mircea Daneliuc, şi Caii sunt verzi pe pereţi, de Dan Chişu).

Ipu – Convicted to Live va fi o coproducţie internaţională România-Germania-Belgia-Italia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here