Veneţia 2013: Un documentar câştigă pentru prima dată Leul de Aur

0
438

sacro GRA

Sacro GRA, în regia lui Gianfranco Rosi, este primul documentar care câştigă vreodată Leul de Aur, trofeul suprem al Festivalului de la Veneţia. Însăşi prezenţa acestui film în competiţie a fost o curiozitate pentru festivalul ajuns la a 70-a ediţie. Directorul artistic, Alberto Barbera, a ţinut să-l includă printre celelelate titluri de ficţiune, iar juriul prezidat de Bernardo Bertolucci l-a considerat „surpriza” ediţiei. Este, totodată, primul film italian care ia Leul de Aur din 1998, de la Gianni Amelio şi al său The Way We Laughed.

„Cu toţii am simţit forţa poetică a acestui film”, a declarat Bertolucci la conferinţa de presă de după gală. „Un caleidoscop metaforic al Italiei de azi”, îl descrie „Le Monde”, lăudând forţa, poezia şi subtilitatea documentarului. „Sacro GRA e un veritabil film de cinema, cu o regie foarte sofisticată şi o imagine superbă”, notează publicaţia franceză.

GRA este acronimul lui Grande Raccordo Anulare, centura care înconjoară Roma şi care străbate periferiile oraşului. În juriul acestei şosele uriaşe gravitează personaje extrem de diferite: un botanist care ascultă zgmotul larvelor care invadează palmierii, un ambulanţier care îi salvează pe răniţii GRA noaptea, un pescar care cunoaşte Tibrul ca pe propriul buzunare, câteva prostituate ieftine, un nobil decăzut care-şi închiriază casa cui se nimereşte, şi un cuplu de intelectuali conectaţi mereu la computer şi telefon.

Gianfranco Rosi s-a remarcat deja în lumea filmului cu Below Sea Level, distins cu premiul secţiunii Orizzonti în 2008.

Un al doilea premiu a rămas în Italia, cel pentru interpretare feminină, care i-a revenit actriţei Elena Cotta, pentru rolul văduvei din drama siciliană Via Castellana Bandiera, de Emma Dante.

Leul de Argint i-a fost acordat regizorului grec Alexandros Avranas, pentru Miss Violence, un film extrem de dur despre o familie terorizată de tată, jucat de Themis Panou. Actorul a primit Leul de Argint pentru interpretare.

Tsai Ming-liang a obţinut Marele Premiu al Juriului pentru Jiaoyou/ Stray Dogs, o dramă lentă despre o familie fără adăpost în Taipei-ul de azi. „Te iubesc, domnule Bertolucci”, a spus regizorul pe scenă, extrem de emoţionat.

Lista premiilor:

Leul de Aur
Sacro GRA (Gianfranco Rosi, Italia)

Leul de Argint
Miss Violence (Alexandros Avranas, Grecia)

Marele Premiu al Juriului
Stray Dogs, Tsai Ming-liang (Taipei, Franţa)

Premiul Special al Juriului
The Police Officer’s Wife (Philip Groening, Germania)

Cel mai bun actor
Themis Panou (Miss Violence, Grecia)

Cea mai bună actriţă
Elena Cotta (A Street in Palermo/ Via Castellana Bandiera, Italia)

Premiul Marcello Mastroianni pentru un tânăr actor
Tye Sheridan (Joe, David Gordon Green, U.S.)

Cel mai bun scenariu
Steve Coogan, Jeff Pope (Philomena, U.K.)

Leul pentru debut LUIGI DE LAURENTIIS
White Shadow (Noaz Deshe, Italia, Germania, Tanzania)

Secţiunea Orizzonti

Cel mai bun film
Eastern Boys (Robin Campillo, Franţa)

Cel mai bun regizor
Still Life (Uberto Pasolini, U.K., Italia)

Premiul special al juriului
Ruin (Michael Cody, Amiel Courtin-Wilson, Australia)

Premiul special pentru inovaţie
Mah Va Gorbeh (Shahram Mokri, Iran)

Premiul Orizzonti pentru scurtmetraj
Kush (Shubhashish Bhutiani, India)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here