Jackie Chan și actrița din „Memoriile unei gheișe” vin în România

0
1043

jackie-chan-cz12

Simbolul filmelor cu arte marțiale, actorul Jackie Chan, vine pentru prima dată în România joi, 11 septembrie, la Grand Cinema Digiplex din Băneasa, pentru a-și prezenta filmul de acțiune CZ12 (aka Chinese Zodiac), proiectat în deschiderea Zilelor Filmului Chinezesc.

Îl va însoți, în singura zi petrecută în Capitală, actrița Zhang Ziyi, celebră pentru rolurile din Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000), Rush Hour 2 (2001), House of Flying Daggers (2004), 2046, Memoriile unei gheișe (2005) și The Grandmaster, al lui Wong Kar-wai. Acesta din urmă va fi proiectat la eveniment. Zhang Ziyi este considerată una dintre cele mai importante actrițe din China – a fost nominalizată, printre altele, la un Glob de Aur și la patru premii BAFTA.

Cu CZ12, Jackie Chan – aflat în triplă ipostază, de regizor, scenarist și protagonist – a intrat în Cartea Recordurilor, pentru „cele mai multe cascadorii efectuate de un actor în viață”. Spectaculoasa producție, o revenire la filmele din anii 80 ca Armour of God (1987) și Armour of God II: Operation Condor, a încasat peste 145 de milioane de dolari numai în China.

Pelicula deschide Zilele Filmului Chinezesc, eveniment organizat în urma unui memorandum semnat între Centrul Naţional al Cinematografiei şi Administraţia de Stat pentru Presă, Publicaţii, Radio, Film şi Televiziune din China. Organizat de CNC, în colaborare cu Casa Româno-Chineză, evenimentul are loc între 11 și 22 septembrie, la Bucureşti, Craiova şi Arad. Cu acest prilej, Casa Româno-Chineză îi va oferi lui Jackie Chan titlul onorific de ambasador al relaţiilor culturale dintre cele două ţări, pentru a promova produsele culturale româneşti în China.

În Capitală, filmele vor fi proiectate între 11 și 18 septembrie, la Cinema Union, cu excepția deschiderii oficiale, care va avea loc la Grand Cinema Băneasa.

Jackie Chan, născut în 1954, în Hong Kong, este un icon al culturii pop și unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai iubiţi actori din istorie, cu roluri în peste 150 de filme, majoritatea filme de acțiune, cu arte marțiale. În 2002, a câştigat un premiu Taurus pentru întreaga carieră la World Stunt Awards (Oscarurile în domeniul cascadoriilor) şi a primit o stea pe Walk of Fame.

Zhang Ziyi, în „Memoriile unei gheișe”
Zhang Ziyi, în „Memoriile unei gheișe”

Program Zilele Filmului Românesc:

12-18 septembrie, Cinemateca Union. Intrarea liberă

Poveste de dragoste din Beijing / Bei Jing Ai Qing Gu Shi / Beijing Love Story

Vineri, 12 septembrie, ora 19:30; Luni, 15 septembrie, ora 19:30
Republica Populară Chineză, 2014, 121 min. / color / s.rom. / Dramă romantică
R: Chen Sicheng
Cu: Chen Sicheng, Tong Liya, Leung Ka-fai, Carina Lau, Wang Xuebing, Yu Nan

Lansat pe 13 februarie 2014, debutul scenaristului-regizor Chen Sicheng este un film de dragoste care s-a bucurat de mare succes la publicul chinez. La Beijing, trei generații diferite privesc spre iubire, romantism și implicare dintr-o perspectivă unică. O gravidă trebuie să aleagă între soțul ei și un fost iubit, care revine în viața ei. Doi parteneri plănuiesc o excursie în Grecia pentru a se confrunta cu propriile infidelități. Un cuplu de tineri trebuie să decidă dacă să asculte părerea părinților sau vocea inimii.

Competiţia / Fei Yue Lao Ren Yuan / Full Circle

Sâmbătă, 13 septembrie, ora 17:30; Marţi, 16 septembrie, ora 19:30
Republica Populară Chineză, 2012, 105 min. / color / s.rom. / Dramă
R: Yang Zhang
Cu: Huanshan Xu, Tian-Ming Wu, Bin Li

Într-un azil de bătrâni, domnul Ge duce o viață plictisitoare, cel puţin până când i se alătură domnul Zhou, un bărbat optimist, cu o inimă generoasă și un bun simț al umorului. Acesta își pregăteşte colegii în vederea participării la un concurs de televiziune. Echipa de seniori planifică în cele mai mici detalii evenimentul, inclusiv o ingenioasă evadare din azil. Ei simt din nou fiorii pasiunii față de viață, iar în cele din urmă își vor vedea visul cu ochii. Dar puţini știu că domnul Zhou se apropie de sfârșitul vieții…

Marele Maestru / Yi Dai Zong Shi / The Grandmaster

Sâmbătă, 13 septembrie, ora 19:30; Joi, 18 septembrie, ora 19:30
Republica Populară Chineză (Hong Kong), 2013, 130 min. / color / s.rom. / Film de arte marţiale, film biografic, dramă
R: Wong Kar-wai
Cu: Tony Leung, Zhang Ziyi, Jin Zhang, Chang Chen, Wang Qingxiang

Marele Maestru este bazat pe povestea vieții lui Ip Man, maestru de Wing Chun (unul dintre numeroasele stiluri kung fu) şi mentor al celebrului Bruce Lee. Filmul ni-l prezintă pe Ip Man începând din anii 1930, în Foshan şi urmăreşte apoi perioada petrecută de el la Hong Kong, după cel de-al Doilea Război Chino-Japonez, precum și evenimentele care au dus la moartea sa. Nu lipseşte nici imposibila poveste de dragoste dintre Ip Man şi Gong Er, fiica Marelui Maestru Gong Baosen, care îşi caută un succesor, şi, la rândul ei, maestru al stilului Ba Gua. Anul trecut, Marele Maestru a deschis cea de-a 63-a ediţie a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Filmul are în palmares 47 de premii şi 36 de nominalizări internaţionale.

Armura Divină 3: Misiunea Zodiac / Sap Ji Sang Ciu / Chinese Zodiac

Duminică, 14 septembrie, ora 17:00
Republica Populară Chineză (Hong Kong), 2012, 122 min. / color / s.rom. / Film de acţiune, film de aventuri
R: Jackie Chan
Cu: Jackie Chan, Qi Shu, Yao Xingtong, Liao Fan, Zhang Lanxin, Laura Weissbecker, Oliver Platt

„Vulturul asiatic” porneşte într-o vânătoare de comori în jurul globului. El încearcă să găsească și să readucă în țara sa un set de artefacte cu puteri mistice, furate din Palatul Imperial de Vară din Beijing, în 1860, de către soldaţi francezi şi britanici. Artefactele reprezintă 12 capete de bronz ale animalelor din zodiacul chinezesc.

Săbiile zburătoare ale PorţiiDragonului / Long Men Fei Jia / Flying Swords Of Fragon Gate

Duminică, 14 septembrie, ora 19:30; Miercuri, 17 septembrie, ora 19:30
Republica Populară Chineză, 2011, 120 min. / color / s.rom. / Film de arte marţiale, film de aventuri
R: Tsui Hark
Cu: Jet Li, Xun Zhou, Kun Chen

În timpul domniei împăratului Xianzhong din dinastia Ming, eunucii imperiali au preluat abuziv puterea și au ucis mai mulți oficiali care li s-au opus. Spadasinul Zhou Huai’an luptă împotriva lor. Armata Districtului de Vest, condusă de Yu Huatian (pe jumătate spirit, pe jumătate om), îl urmărește într-un deșert unde, printre tornade care pot avea loc doar o dată la 60 de ani, se va duce duelul, pe viață și pe moarte, dintre bine și rău. Filmul are în palmares 11 premii şi 25 de nominalizări internaţionale.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here