Republica Moldova trimite la Oscar un film de Adrian Popovici

2
1221

Foto Toti copiii Domnului

Primul lungmetraj pe care Republica Moldova îl înscrie oficial la premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin este regizat de Adrian Popovici, Toţi copiii Domnului. Autor al unor filme ca Un acoperiş deasupra capului sau Eva, Popovici a filmat în Basarabia cu actorii Emergian Cazac, Ina Surdu, Alina Ţurcanu, Michael Ironside, Paolo Seganti şi Vas Blackwood.

Coproducția România-Republica Moldova este povestea unei tinere obligate de o grupare de mafioţi să se prostitueze şi a copilului ei, pe care intenţionează să-l dea spre adopţie. Cu suma obţinută, vrea să-şi recapete libertatea. „Lui Păvălaş îi este dor de mama lui, plecată în Italia. Întreabă lumea pe stradă, arătând o poză, dacă a văzut-o cineva. Pentru scurt timp, el îşi revede mama, pe Irina. Şapte zile… Doar atât are Irina la dispoziţie ca să îi arate copilului ei că nu l-a părăsit de bună voie. Şapte zile…. Oare toţi sunt copiii Domnului?”, sună sinopsisul filmului.

Potrivit prezentării de pe site-ul casei de producţie Artis Film, filmul începe cu o scenă în care Păvălaş scrie pe un bilet „Se caută o mamă… Avea ochi albaştri”. Scenariul este scris de Valeriu Turcanu şi Pascal Ilie Virgil. Adrian Popovici este unul dintre regizorii contestaţi ani la rând de breaslă pentru finanţările obţinute constant de la Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), în ciuda cronicilor defavorabile şi a impactului extrem de scăzut la public.

În total, 76 de ţări au propus filme la Oscar, anul acesta, pe lista nou-veniţilor aflându-se şi Muntenegru sau Arabia Saudită. Din partea României, va candida Poziţia copilului, în regia lui Călin Peter Netzer, premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin. Pot fi înscrise la Academia Americană de Film doar peliculele care au rulat cel puţin o săptămână în ţara de origine, de la 1 octombrie 2012 la 30 septembrie 2013.

Gala premiilor Oscar va avea loc în luna martie 2014.

2 COMENTARII

  1. Nu putem sa ne bucuram ca Romania are doua filme pe lista?
    Cine scrie cronici defavorabile? Eu am citit si cronici favorabile. Nu putem sa nu fim RAI?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here