Începe Festivalul de la Berlin. Cine vine şi cu ce filme

0
429

De ce (mai) contează Berlinul pentru Hollywood?, se întreabă The Hollywood Reporter punând Los Angeles-ul (cum altfel) în centrul lumii filmului. Criticii se plâng de calitatea selecţiei la finalul fiecărei ediţii, însă publicaţia suspectează că frigul Berlinului de februarie ar fi de vină, nicidecum filmele.

Dovadă că Nader and Simin: A Separation, Pina 3D şi Margin Call (printre altele) au luat zeci de premii anul trecut, inclusiv nominalizări la Oscar. Asta pe lângă faptul că cinema-ul asiatic are parte de cel mai bun lobby la Berlin şi că market-ul e unul dintre cele mai puternice din lumea festivalurilor. Aici au început deja deal-urile şi Variety scrie că filmele cu şi pentru femei au cei mai mulţi cumpărători.

Berlinala mai este subiectul unor dispute, de data asta amuzante: doi cineaşti veterani din Germania acuză simultan festivalul că e prea art-house/ prea comercial. Unul face filme comerciale (Doris Dorrie), altul producţii independente (Klaus Lemke).

În acest zgomot (plăcut) începe în această seară cea de-a 62-a ediţie a Festivalului de la Berlin. Covorul roşu se va întinde pentru o dramă de epocă franceză, Les adieux à la Reine/ Farewell My Queen, în regia lui Benoït Jacquot, şi pentru câteva frumuseţi ale cinema-ului european: Diane Kruger (Inglourious Basterds), Léa Seydoux (Midnight in Paris) şi Virginie Ledoyen. Filmul e o adaptare a unei cărţi cu acelaşi nume de Chantal Thomas despre Revoluţia franceză văzută din perspectiva servitorilor de la Versailles. Diane Kruger va fi Maria Antoaneta.

Cei care cârcotesc că Berlinul e prea comercial vor avea suficiente motive de îmbufnare. Destule nume din A-list-ul hollywoodian se pregătesc de defilare: Robert Pattinson, Christina Ricci, Uma Thurman şi Kristin Scott Thomas pentru premiera mondială Bel Ami, Ewan McGregor, Michael Fassbender şi Antonio Banderas pentru Haywire al lui Steven Soderbergh, Sandra Bullock şi Tom Hanks pentru Extremely Loud And Incredibly Close , Angelina Jolie cu filmul ei de debut, In the Land of Blood and Honey. Iar Meryl Streep va fi onorată cu un Urs de Aur pentru întreaga carieră.

Secţiunea principală a Berlinalei numără anul acesta 23 de titluri, dintre care 18 concurează pentru Ursul de Aur. Printre cele mai aşteptate : Flowers of War, filmul lui Zhang Yimou cu Christian Bale, documentarul Marley, despre celebrul muzician jamaican, regizat de Kevin MacDonald în cooperare cu familia acestuia, Jayne Mansfield’s Car, al cincilea film semnat de Billy Bob Thornton (o dramă despre doi bărbaţi şi familiile lor care se întâlnesc la moartea fostei lor soţii); Don – The King Is Back, cu starul bollywoodian Shah Rukh Khan, care şi-a amânat în ultimul moment plecarea la Berlin. Şi, fireşte, debutul regizoral al Angelinei Jolie.

Cum merge România la Berlin

România se vede destul de bine la Berlin şi anul acesta. Are din nou un stand propriu cu informaţii despre cinema-ul românesc, pus la punct de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, două filme în secţiuni diferite (Toată lumea din familia noastră şi Diaz), un al treilea pe piaţa de co-producţii a Berlinalei – Cristian, în regia lui Tudor Giurgiu, pe actriţa Ana Ularu în programul Shooting Stars şi pe o alta – Ioana Flora, în Berlinale Talent Campus, alături de două regizoare debutante, Ozana Nicolau şi Raluca David.

Toată lumea din familia noastră, de Radu Jude, e inclus în secţiunea Forum. Sâmburele scenariului provine de la un scurtmetraj anterior al lui Radu Jude, Alexandra, despre consecinţele unui divorţ. Un tată îşi aduce fetiţa înapoi în apartamentul unde fosta soţie locuieşte cu noul ei soţ şi o ceartă absurdă izbucneşte când lui i se pare că fetiţa nu i-a zis tati ci Tavi.

În noul lungmetraj, un tată vine să îşi ia fetiţa în vacanţă, însă mama ei e plecată, iar tatăl vitreg nu îi dă drumul să plece.  Aşa cum o descrie Jude, e povestea tristă spusă cu umor „a unui tată şi a fiicei lui, care vor să petreacă împreună o vacanţă ca-n rai, însă deocamdată sunt prinşi în iadul relaţiilor de familie de pe pământ”. În rolurile principale: Şerban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Mihaela Sârbu şi Gabriel Spahiu.

Peste 50 de actori români au jucat în Diaz – Don’t Clean Up This Blood, regizat de italianul Daniele Vicari, filmat în România şi co-produs de Bobby Păunescu prin Mandragora Movies. Filmul va avea premiera mondială în acest weekend în secţiunea Panorama Dokumente, iar Monica Bîrlădeanu se va afla pe covorul roşu alături de Claudio Santamaria, Elio Germano, Alessandro Roja şi Cosmin Seleşi.

Diaz – Don’t Clean Up This Blood prezintă evenimentele din ultima zi a Summitului G8 desfăşurat la Genova, când mai mult de 300 de agenţi ai forţelor de ordine au dat buzna în incinta şcolii „Diaz”. 93 de oameni au fost bătuţi şi arestaţi, cei mai mulţi fiind tineri şi jurnalişti străini cazaţi în şcoală care dormeau în momentul acela. Raportul poliţiei se referea la o „percheziţie”, pentru că suspecta prezenţa activiştilor „blocului negru” (o tactică de protest) în clădirea şcolii. 50 dintre cei arestaţi au trecut apoi prin tortură. „Prizonierii” au fost trimişi acasă în ţările lor abia câteva zile mai târziu, fiind acuzaţi de terorism. Amnesty International a catalogat evenimentul drept „cea mai gravă încălcare a drepturilor omului dintr-o ţară vestică după al doilea război mondial”.

Cristian, noul proiect de film al lui Tudor Giurgiu, îşi caută producători şi finanţatori la Berlinale Co-Production Market. Subiectul filmului e interesant şi, se pare, inspirat din realitate. Drama psihologică îl are în centru pe Cristian, un procuror tânăr care încearcă să rezolve un caz complicat în care anchetează un alt coleg procuror, bănuit de a fi comis acte de corupţie. Ancheta ia o turnură neaşteptată în momentul în care Cristian descoperă că suspectul e de fapt nevinovat, dar cineva „din sistem” vrea să îl înfunde.

Prezenţa românească la festival e susţinută de ICR Berlin.

Filmele din competiţie Berlinalei 2012

Captive

Franţa/ Filipine/Germania/ Marea Britanie
Brillante Mendoza (Serbis, Kinatay, Lola)
Cu Isabelle Huppert, Katherine Mulville, Marc Zanetta

Dictado (Childish Games)

Spania
Antonio Chavarrías (Susanna, Volverás, Las vidas de Celia)
Cu Juan Diego Botto, Barbara Lennie, Mágica Pérez

Extremely Loud And Incredibly Close

USA
Stephen Daldry (Billy Elliot, The Hours, The Reader)
Cu Tom Hanks, Sandra Bullock, Max von Sydow, Thomas Horn

Jin líng Shí San Chai (The Flowers Of War)

China
Zhang Yimou (The Red Lantern, Hero, A Woman, A Gun And A Noodle Shop)
Cu Christian Bale, Ni Ni, Atsuro Watabe

Kebun binatang (Postcards From The Zoo)

Indonezia/Germania/Hong-Kong
Edwin (Kara, Anak Sebatang Pohon, The Blind Pig Who Wants To Fly)
Cu Ladya Cheryl, Nicholas Saputra

Aujourd´hui

Franţa/ Senegal
Alain Gomis (L´Afrance, Andalucia)
Cu Saül Williams, Aïssa Maïga, Djolof M’bengue

Barbara

Germania
Christian Petzold (Yella, Jerichow, Dreileben)
Cu Nina Hoss, Ronald Zehrfeld

Cesare deve morire (Caesar Must Die)

Italia
Paolo şi Vittorio Taviani (Padre padrone, La notte di San Lorenzo, La masseria delle allodole, San Michele aveva un gallo)
Cu Fabio Cavalli, Salvatore Striano

Gnade

Germania / Norvegia
Matthias Glasner (The Free Will, Sexy Sadie)
Cu Jürgen Vogel, Birgit Minichmayr, Henry Stange

Jayne Mansfield’s Car

Rusia/ USA
Billy Bob Thornton (Sling Blade, The King of Luck, All the pretty Horses)
Cu Billy Bob Thornton, Robert Duvall, John Hurt, Kevin Bacon

L’enfant d’en haut (Sister)

Elveţia/ Franţa
Ursula Meier (Tous à table, Des épaules solides, Home)
Cu Léa Seydoux, Kacey Mottet Klein, Gillian Anderson, Martin Compston

Metéora (Meteora)

Germania/ Grecia
Spiros Stathoulopoulos (PVC-1)
Cu Theo Alexander, Tamila Koulieva

Tabu

Portugalia/Germania/Brazilia/Franţa
Miguel Gomes (The Face You Deserve, Our Beloved Month Of August)
Cu Teresa Madruga, Laura Soveral, Ana Moreira, Carloto Cotta

Csak a szél (Just The Wind)

Ungaria/ Germania/ Franţa
Benedek Fliegauf (Dealer, Rengeteg, Tejút, Womb)
Cu Lajos Sárkány, Katalin Toldi, Gyöngyi Lendvai, Géza Jungwirth

Was bleibt (Home For The Weekend)

Germania
Hans-Christian Schmid (Storm, Requiem, Distant Lights)
Cu Lars Eidinger, Corinna Harfouch, Sebastian Zimmler, Ernst Stötzner

Bai lu yuan (White Deer Plain)

China
Regia: Wang Quan’an
Cu Zhang Fengyi, Zhang Yuqi, Wu Gang

Berlinale Special

In The Land Of Blood And Honey

USA
Angelina Jolie
Cu Zana Marjanović, Goran Kostić, Rade Šrbedžija, Vanesa Glodjo

Death Row – Documentar în patru părţi

USA
Werner Herzog (Fitzcarraldo, Cave Of Forgotten Dreams)

Don – The King Is Back

India/Germania
Farhan Akhtar (Dil Chahta Hai, Lakshya, Don)
Cu Shah Rukh Khan, Priyanka Chopra, Boman Irani, Om Puri, Florian Lukas

Keyhole

Canada
Guy Maddin (My Winnipeg, The Saddest Music In The World, Brand Upon The Brain)
Cu Jason Patric, Isabella Rossellini, Udo Kier, Brooke Palsson

La chispa de la vida

Spania
Álex de la Iglesia (El día de la bestia, Perdita Durango, The Last Circus)
Cu Salma Hayek, José Mota, Fernando Tejero, Blanca Portillo, Juan Luis Galiardo

Marley – Documentar

Marea Britanie/USA
Kevin Macdonald (The Last King Of Scotland, Life In A Day, Touching The Void)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here