Se redeschide Cinema Elvira Popescu. Ce vedem la Noaptea Franceză a Scurtmetrajelor

0
628

După mai mult de jumătate de an de renovări, Cinema Elvira Popescu din curtea Institutului Francez se redeschide vineri, 10 februarie, cu o melodramă dulce-amăruie despre un violonist iranian care se pune pe pat şi decide să aştepte moartea: Iubire persană/ Poulet aux Prunes.

Regizoarea de origine iraniană Marjane Satrapi trebuia să asiste la proiecţie, dar şi-a anulat vizita în ultimul moment. Filmul intră şi în cinematografe, distribuit de Metropolis Film. Tot la Elvira puteţi vedea şi unul dintre filmele cu multe nominalizări la premiile Cesar, Intouchables, o comedie despre doi oameni din universuri diferite care ajung să se împrietenească.

Sâmbătă, 11 februarie, nu e cazul să dormiţi, pentru că vă aşteaptă vin fiert şi filme la Noaptea Franceză a Scurtmetrajelor. De la 21.00 până la 04.oo dimineaţa rulează peste 15 scurtmetraje, multe dintre ele premiate în festivaluri.

Programul Elvira Popescu în zilele următoare:

Vineri, 10 februarie

Ora 17.00 – Mon Pire Cauchemar (Anne Fontaine – 2011) cu Isabelle Huppert, Benoît Poelvoorde, André Dussolier
Ora 19.00 şi 21.00 – Poulet aux prunes (Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud – 2011) cu Mathieu Amalric, Édouard Baer, Maria de Medeiros – proiecţie pe bază de invitaţie

Sâmbătă, 11 februarie

Ora 17.00 şi 19.00 – Poulet aux prunes
Ora 21.00 – 02.00 – Noaptea Franceză a Scurtmetrajelor (intrare liberă şi vin fiert din partea casei)

Duminică, 12 februarie

Ora 17.00 şi 21.00 – Poulet aux prunes
Ora 19.00 – Intouchables (Eric Toledano, Olivier Nakache – 2011) – François Cluzet, Omar Sy

Luni, 13 februarie

Ora 17.00 – Intouchables
Ora 19.00 şi 21.00 – Poulet aux prunes

Miercuri, 15 februarie/ Joi, 16 februarie

Ora 17.00, 19.00 şi 21.00 – Poulet aux prunes

Iubire persană (Poulet aux prunes) (Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud – 2011). Cu Mathieu Amalric, Édouard Baer, Maria de Medeiros

Teheran, 1958. Nasser Ali Khan şi-a pierdut pofta de viaţă după ce a rămas fără vioara lui. Negăsind niciun alt instrument demn s-o înlocuiască, decide să stea în pat şi să-şi aştepte moartea. În aşteptarea lui, are viziuni şi melancolice şi triste, din copilărie, şi nu numai, ajunge să vorbească cu Azraël, îngerul morţii, şi află şi viitorul copiilor lui… Pe măsură ce piesele acestui puzzle sunt puse laolaltă descoperim marele secret al vieţii lui : o mare poveste de dragoste care i-a hrănit geniul şi muzica…

Mon Pire Cauchemar (Anne Fontaine – 2011). Cu Isabelle Huppert, Benoît Poelvoorde, André Dussollier

Ea locuieşte cu soţul şi cu fiul ei în lângă Jardin du Luxembourg… El locuieşte singur cu fiul lui într-o camionetă. Ea este directoarea unei fundaţii de artă contemporană… El trăieşte de pe urma unor joburi mici şi alocaţii sociale. Ea şi-a dat doctoratul… El era să facă închisoare. Ea se tutuieşte cu ministrul culturii, el mai mult cu alcoolul. Ei îi plac dezbaterile, lui necunoscutele cu sânii mari. Nu se aseamănă deloc şi se suportă cu atât mai puţin. Şi totuşi…

Intouchables (Eric Toledano, Olivier Nakache – 2011). Cu François Cluzet, Omar Sy

După un accident de parapantă, Philippe, un aristocrat bogat, îl angajează pe post de ajutor la domiciliu pe Driss, un tânăr tocmai ieşit din închisoare. Împreună, ei vor face să convieţuiască două universuri la fel de diferite ca Vivaldi de Earth Wind and Fire, din care se va naşte o prietenie nebună, amuzantă şi neobişnuită.

NOAPTEA FRANCEZĂ A SCURTMETRAJELOR

Sâmbătă, 11 februarie

21:00 – 22:30

Chien errant (Pascal Sennequier – 2007)

În apropierea unei păduri, un fugitiv rănit dă peste o fetiţă în lacrimi care şi-a pierdut câinele şi ăi este frică să traverseze singură pădurea. Bărbatul, care speră să se poată refugia la ea acasă, îi propune s-o însoţească.

L’escale (Shalimar Preuss – 2007)\

O mică staţiune balneară, la sfârşit de sezon. O mamă tânără şi copiii ei aşteaptă micul dejun într-o cafenea. Povestea nu merge mai departe pentru că este ultima oară când vor mai fi împreună la aceeaşi masă.

Entracte (Yann Gonzalez – 2007)

O fată, un băiat şi un mort, pop şi rock zgomotos şi tinereţea care trece.

200 000 fantômes (Jean-Gabriel Periot – 2007).

Hiroshima 1914-2006

Mic Jean-Louis (Kathy Sebbah – 2006)

Mă numesc Mic Jean-Louis. Sunt născut la Fleurance dans le Gers. La 2 ani am ajuns în Puycasquier, şi n-am mai plecat niciodată, sunt înrădăcinat.

Pauză: 14 minute

Scurtmetraje premiate (22:45 – 00:13)

Tremblay-en-France (Vincent Vizioz – 2010) cu Jamie Sives, Marie Denarnaud

James, un scoţian, ajunge într-o seară la Paris în căutarea lui Claire Krapazinski. Se lansează în această misiune fără să măsoare ce-l aşteaptă, în căutarea unui oraş de suburbie îndepărtat. Dimineaţa, se confruntă chiar cu femeia pe care venise s-o caute.

Cul de bouteille (Jean-Claude Rozec – 2010)

O veste groaznică pentru Arnaud : foarte miop, trebuie să poarte ochelari care i se prind de nas şi îi lipesc urechile. Lentile atât de groase încât ochii lui par două puncte mici negre… Arnaud preferă de departe lumea flu a miopiei lui, popoulată de monştri şi animale fabuloase, himere care se ivesc din imaginaţia lui.

Les barbares (Jean-Gabriel Periot – 2010)

Noi, plebea ; noi, barbarii…

L’accordeur (Olivier Treiner – 2010)

Adrien este un tânăr pianist minune. După ce eşuează la un concurs de renume, foarte deprimat, începe să lucreze ca acordor de pian. Ca remediu la această viaţă, poartă o mască de orb pentru a intra în intimitatea clienţilor, artificiu care îi readuce gustul pentru muzică. Dar curând este prins în propria lui capcană, când ajunge să fie martorul unei crime.

Tomatl, chronique de la fin d’un monde (Luis Briceno – 2011)

Roşia a fost descoperită de europeni în acelaşi timp cu Lumea Nouă. Aztecii au lăsat moştenire această plantă care acoperă acum o treime din suprafaţa planetei…

Il était une fois l’huile (Vincent Paronnaud – 2010)

În garajul unei case liniştite, doi copii scotocesc prin etajere şi răstoarnă un bidon cu ulei. O picătură ajunge pe jos şi se transformă în Goutix, mascota oficială a uleiurilor Méroll pentru prăjit şi pentru motor, care îi ia pe cei doi într-o călătorie fantastică în uzina respectivă.

Cross (Maryna Vroda – 2011) cu Egor Agarkov

Întâi este forţat să alerge. Apoi aleargă de voie. Apoi se uită cum aleargă altul.

Pauză : 17 minute

Colecţia Singuri pe Lume (00:30 – 02:00)

A ta place (Agathe Teyssier – 2002)

Lili suferă de o boală ciudată : adoarme brusc. Se refugiază în somn şi fantasmează o întâlnire stranie cu o altă ea. Un dublu sublimat, o Lili feminină şi sigură pe ea, o rivală pe care o numeşte, logic, Lili 2…

Devant le mur (Daisy Lamothe – 1987)

În povestea vieţii lui Paul apare un semn, după ce pleacă de la mănăstire …

Chahut (Gilles Cuvelier – 2005)

În timpul carnavalului de la Dunkerque, un participant rămâne singur pe străzile pustii. Rătăceşte un moment până ajunge la plajă şi descoperă că zgomotele carnavalului vin dinspre mare. Intră în apă şi dispare.

Marée haute (Caroline Champetier – 1997)

Ea a lucrat toată vara într-un mic restaurant de pe o plajă din Normandia. Este sfârşitul sezonului, şi al dragostei. El s-a despărţit de ea, sau în orice caz aşa pare : nu-i rămâne decât să vorbească singură, şi aşa nu mai e nimeni…

De sortie (Thomas Salvador – 2005) cu Thomas Salvador

Un tânăr se pregăteşte să meargă la un rendez-vous. Noaptea, se întoarce acasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here