
Un horror independent, realizat cu resurse minime la sfârşitul lui 2009, la Bucureşti, este prima achiziţie a Paramount Insurge, o divizie nouă a companiei americane, menită să detecteze pe piaţă filmele cu potenţialul lui Paranormal Activity.
The Devil Inside, regizat de William Brent Bell, este prima alegere a Paramount, pentru care filmul lui Oren Peli a fost o mină de aur: a avut un buget de 15.000 de dolari şi a încasat aproape 200 de milioane. Paranormal Activity a declanşat spiritul cinematografic într-o mulţime de cineaşti – amatori sau cu ceva experienţă – convinşi că stilul de documentar sau de home made e suficient pentru da un ghiont producţiilor lor în box office.
Însă Paramount are oameni cu „nas” pentru astfel de filme, iar The Devil Inside – un horror cu exorcizări – va avea parte, cu siguranţă, de o promovare de blockbuster. Pentru echipă, care a filmat cu costuri minime în România, preluarea de către unul din giganţii Hollywood-ului e o şansă nesperată. Ca şi pentru actorul român Ionuţ Grama, care deţine unul dintre cele patru roluri centrale, alături de alţi trei actori puţin cunoscuţi – Fernanda Andrade, Simon Quarterman şi Evan Helmuth. Toţi patru ar putea intra brusc în atenţia presei internaţionale şi a agenţiilor de impresariat.
„Nu-mi dau seama ce se va întâmpla cu filmul, odată cu achiziţionarea lui de către Paramount. Tot ce am înţeles e că va fi lansat la nivel internaţional, deci va avea parte de o expunere mult mai mare. În rest, aştept şi eu cu curiozitate să văd rezultatul final. Colegii mei, actorii americani, l-au văzut deja şi mi-au spus că e un film de groază excelent”, spune actorul pentru Filmreporter.ro. Ionuţ Grama (28 de ani) a avut roluri secundare în Călătoria lui Gruber sau The Whistleblower.
Povestea, rezumată de Ionuţ Grama, este următoarea: Michael, regizorul aspirant, o întâlneşte pe Isabella, o tânără de origine italiană, a cărei mamă este internată într-un spital de psihiatrie din Italia. În urmă cu câţtiva ani, aceasta omorâse mai multe persoane în urma unei crize psihotice, iar Isabella bânuieşte că mama ei ar fi fost posedată. Cei doi, împreună cu doi tineri preoţi, pleacă în Italia pentru a descoperi adevărul. Scenariul este semnat de William Brent Bell şi Matthew Peterman – cei doi au realizat împreună un alt horror, Stay Alive (2006), despre un joc video „ucigaş”.
„A trebuit să învăţ să operez camera video. Şi nu una «de la recuzită»”
Ionuţ Grama a primit rolul în urma unui casting ţinut în noiembrie 2009, unde i s-a sugerat să încerce rolul unei preot român şi a fost rugat să încerce „un accent «latin» pronunţat”. Apoi, a fost chemat din nou la probe, în prezenţa echipei americane – Morris Paulson (producător), Matthew Peterman (co-producător şi scenarist) şi William Brent Bell (co-scenarist şi regizor). „Am schimbat câteva vorbe cu ei şi le-a plăcut accentul meu american, am dat probă pentru mai multe personaje, ne-am jucat cu diferite accente, apoi mi-au pus în braţe un text consistent şi am dat un ultim casting. Aşa am ajuns să fiu distribuit într-unul dintre rolurile principale – Michael, un tânăr regizor de filme documentare din New York, cel care, convenţional, realizează întreg filmul The Devil Inside. La vremea aceea, filmul urma să fie promovat ca un montaj real de secvenţe extrase din documentarul filmat de personajul meu, mai mult sau mai puţin în stilul Blair Witch Project”, explică Ionuţ Grama.
Unele secvenţe au fost filmate în Italia şi în Statele Unite, însă grosul a fost realizat la Bucureşti, în Centrul Vechi, la Ateneul Român şi pe Calea Victoriei, care au devenit colţuri ale Romei sau ale New York-ului. „Cele mai multe secvenţe au fost filmate la noi – în primul rând din considerente financiare. Ştim bine că, în ultimii ani, producătorii americani aleg România pentru multe proiecte, costurile de producţie fiind mult mai reduse decât în alte ţări – norocul actorilor români care prind, de regulă, roluri minore, dar bănoase, în filmele cu pricina. Practic toată producţia a început ca proiect independent, cu buget redus”, povesteşte actorul.
Fiind un film în film, Ionuţ Grama a trecut succesiv din faţa camerei în spatele ei. „Michael fiind regizor, a trebuit să învăţ să operez camera video. Şi nu una «de la recuzită», ci chiar aparatul cu care s-a filmat tot The Devil Inside (multe secvenţe din film sunt aparent surprinse de camere de supraveghere, şi atunci personajul meu se vede în toată splendoarea, cu camera pe umăr; în rest, totul a fost filmat, bineînţeles, de Gonzalo Amat, DOP-ul). Cred că m-am descurcat onorabil…”
Accent newyorkez
Apariţiile actorului pe ecran sunt scurte şi plasate strategic de-a lungul filmului şi în propriul jurnal video al personajului. „Dar eu eram mai tot timpul prezent la filmări, alergând cot la cot cu operatorul şi dând replicile din off, vorbind, gâfâind, strigând, etc”, detaliază Ionuţ Grama, a cărui principală temere a fost să nu rateze accentul american „Am încercat să mă gândesc cât mai puţin la diferenţele de mentalitate şi de stil de lucru şi să iau totul ca atare. M-a ajutat şi faptul că unii membri ai echipei americane m-au luat de la bun început drept unul de-al lor, neştiind că sunt român. Când le spuneam că n-am fost niciodată în SUA, mă întrebau de unde am prins accentul newyorkez şi se amuzau când le răspundeam «După ureche»”.
Regizorul William Brent Bell a încercat să se menţină cât mai aproape de stilul de documentar al filmului, de aparenţa de needitat, iar Ionuţ Grama a contribuit din plin la unele scene. „Câteva secvenţe importante îl surprindeau pe Michael la volan. Eu nu ştiu să conduc decât propria maşină, dar Brent, vrând ca totul să pară cât mai veridic, n-a vrut să folosim platforma. Aşadar, m-a plasat la volanul unui automobil mult mai sofisticat decât cel cu care eram obişnuit şi m-a «împins» direct pe Calea Victoriei, seara, în plin trafic, pe urmele unei ambulanţe care nu mergea tocmai lent. În tot acest timp, în maşina mea avea loc un conflict destul de puternic între Michael şi un alt personaj. Apoi, tot la volan, pe zăpadă, în timp ce pe bancheta din spate se petreceau diverse orori la care trebuia, evident, să reacţionez, m-am împotmolit, am patinat şi mi s-a oprit motorul de nenumărate ori. Dar cred că aceste mici «păţanii» au fost tocmai bune pentru maniera realistă pe care o propune filmul”, încheie actorul.
În scenele dificile au intrat în joc şi Marius Florian, Nicolae Stoica şi Ciprian Dumitraşcu, cascadori profesionişti, iar o parte din echipa tehnică a venit de la Studiourile MediaPro.
The Devil Inside este titlul de lucru al filmului, iar Paramount l-ar putea schimba între timp. Lansarea în cinematografe este programată pentru anul acesta.