VIDEO. Documentare on-line: „Naked Island”

0
857

one world

Filmreporter.ro prezintă în avanpremieră, cu o săptămână înaintea debutului festivalului One World Romania (16 – 22 martie), unul dintre cele cinci documentare din selecția evenimentului, oferite gratuit pe platforma Doc Alliance (www.dafilms.com).  Cele cinci titluri alese sunt: Vitosha, Waiting for August, Naked Island, The Serbian Lawyer și Outside.

Prezentat în secţiunea „Traume”, documentarul Naked Island este construit în jurul unei poveşti de familie. În epoca Tito, regizoarea Tiha Klara Gudac a avut o copilărie că oricare alta: vacanţe cu cortul, cu bunicii, mereu în aceleaşi locuri, cu aceiaşi prieteni de familie. Doar cicatriciile de pe corpul bunicului ar fi putut da de gol secretul care se ascundea sub libertatea şi prosperitatea relativă a ultimilor ani iugoslavi: bunicul şi prietenii lui apropiaţi fuseseră închişi, împreună cu alţi 16.000 de prizonieri politici, pe o insulă din nordul Adriaticii numită Goli Otok. Între 400 şi 600 de prizonieri politici care au căzut victime epurărilor între 1949 şi 1956 şi-au pierdut viaţa acolo, într-unul dintre cele mai primitive şi crude experimente de re-educare din epoca războiului rece.

În acest film personal, tandru şi complicat emoţional, regizoarea Tiha Klara Gudac investighează nu doar secretul pe care bunicul ei l-a ţinut ascuns mai bine de 60 de ani, până după moartea lui, ci şi repercusiunile experimentului Goli Otok peste trei generaţii diferite.

A opta ediție a One World Romania se deschide pe 16 martie, ora 20.00, la CinemaPRO, cu filmul Cumplita noastră țară, un documentar cutremurător despre Siria, regizat de Mohammad Ali Atassi și Ziad Homsi. În premieră în România, va fi proiectat Citizenfour, recent premiat cu Oscar.  Filmul face parte din secțiunea „Demo+/-cratie”, alături de șase titluri: Euromaidan. Montaj brut, A doua sansa, Pixadores, Mandatul, A fi iranian si Killswitch.

În 2015, motto-ul festivalului este „kino-maidan”, locul de unde pleacă privirile documentariștilor și către care se întorc filmele lor – la București, ca și la São Paulo sau la Kiev, potrivit organizatorilor. Proiecțiile vor avea loc la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și Muzeul Național al Țăranului Român.

Programul complet poate fi consultat pe www.oneworld.ro.

Naked Island, regia Tiha K. Gudac

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here