Michael York vine în România, la TIFF

0
518

Unul dintre cei mai apreciaţi actori britanici, Michael York, va primi Premiul pentru întreaga carieră oferit unei personalităţi din cinematografia europeană, la cea de-a 10-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. York primeşte această distincţie după Claudia Cardinale, Catherine Deneuve sau Franco Nero. Actorul se va întâlni cu publicul în cadrul unei proiecţii speciale. După mai mult de 130 de roluri, în ultimii ani, celebrul actor susţine masterclass-uri despre Shakespeare şi arta interpretării şi este invitat în diverse show-uri şi seriale de succes precum The Simpsons, Curb your Enthusiasm, Family Guy, Justice League sau Gilmore Girls. Are propria stea pe Walk of Fame-ul hollywoodian (din 2002) şi nenumărate premii în palmares.

Roluri precum Brian Roberts din Cabaret (regia Bob Fosse, 1972), D’Artagnan în Cei Trei Muşchetari (r. Richard Lester, 1973); Contele Andrenyi din Crimă în Orient Express (r. Sidney Lumet, 1974) l-au impus definitiv pe scena cinematografiei europene.

Născut pe 27 martie 1942 în Fulmer – Anglia, Michael York a absolvit cursurile de teatru ale Universităţii Oxford în 1964, iar intrarea în compania de teatru a lui Laurence Olivier i-a prilejuit întâlnirea cu regiziorul italian Franco Zefirelli, cel care avea să-i aducă două dintre cele mai importante roluri interpretate de York până în 1970: cel al lui Lucentio, în Îmblânzirea scorpiei (1967) – debutul său în lungmetraj, precum şi pe cel al lui Tybalt, în Romeo şi Julieta (1968).

În acelaşi an în care a debutat în lungmetraj, York a apărut în Accident, filmul regizat de Joseph Losey, câştigător al Premiului Special al Juriului la Cannes în 1967. Insula doctorului Moreau (r. Don Taylor), în care joacă alături de Burt Lancaster, Iisus din Nazaret (r. Franco Zefirelli), în care îi are ca parteneri pe Christopher Plummer, Laurence Olivier, Anthony Quinn şi pe Claudia Cardinale şi peliculele din seria Austin Powers sunt alte filme în care Michael York a interpretat roluri memorabile. În 1987, a făcut parte din juriul competiţiei oficiale a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, iar în 2002 a primit Premiul Oraşului Karlovy Vary.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here