13 filme pornesc prin țară, în Caravana TIFF

0
499

Afis_CaravanaTiFF_GeneralCaravana Filmelor TIFF/ Operation Kino a pornit prin țară zilele acestea și va aduce, până în septembrie, 13 filme în mai multe orașe din țară. Organizată împreună cu Festivalurile de Film de la Sofia, Sarajevo, Istanbul şi Odessa, caravana aduce în atenţia publicului filme premiate la TIFF, dar și câteva dintre cele mai recente producții românești.

Cea de-a cincea ediţie a  Caravanei TIFF/Operation Kino are loc în perioada iunie – septembrie în mai multe oraşe din România, printre care Piatra Neamţ (8 – 10 iulie), Braşov (11 – 13 iulie), Mediaş (30 iulie – 1 august), Fălticeni (2 – 4 august), Iaşi (5 – 6 august), Timişoara (11 – 13 august), Oradea (15 – 17 august), Alexandria (19 – 21 august), Târgovişte (5 – 7 septembrie).

La ediţia de anul trecut, peste 30.000 de spectatori din 14 oraşe au participat la proiecţii.

Filmele din program:

Stockholm– Trofeul Transilvania, TIFF 2014

Regia: Rodrigo Sorogoyen

Sinopsis: Totul se întâmplă într-o singură noapte. O noapte banală pentru el, dar una ieşită din comun pentru ea. Nu îşi dau seama, dar după această unică noapte vor fi legaţi pentru totdeauna.

Nuntă în ofsaid/ La gran familia española

Regia: Daniel Sánchez Arévalo

Sinopsis: Ephraim, cel mai mic din cinci fraţi, îi cere colegei lui Carla, în vârstă tot de zece ani, să se mărite cu el când vor împlini 18 ani. Opt ani mai târziu, cine s-ar fi gândit că Spania va juca finala Cupei mondiale la fotbal în Africa de Sud exact în ziua nunţii lor? Ephraim îşi reuneşte familia în această zi de catharsis naţional şi, cu întreaga ţară paralizată de meci, fiecare membru al familiei se va confrunta cu cea mai importantă provocare a vieţii: să se accepte aşa cum este.

Urmează-mi vocea/ Come to My Voice

Regia: Huseyin Karabey

Sinopsis: Într-un sat kurd din creierii munţilor, mica Jiyan este îngrijorată că tatăl ei a fost arestat de poliţia turcă pe motiv că ar face parte din grupările militare locale. Va fi eliberat numai dacă familia îi predă puşca. Problema este că nu a avut niciodată una! Prin urmare bunica lui Jiyan, Berfé, nu are ce altceva să facă decât să pornească în căutarea unei arme.

Canibal

Regia: Manuel Martín Cuenca

Sinopsis: Carlos este cel mai apreciat croitor din Granda, dar este şi un ucigaş ce bântuie în umbre. Nu simte nicio remuşcare şi nicio vină, până când Nina apare în viaţa lui. Ea îl va face să înţeleagă adevărata natură a faptelor sale şi, pentru prima data, bărbatul va simţi dragoste. Cu Olimpia Melinte şi Antonio de la Torre.

Premii: Cea mai bună imagine – Premiile Goya 2014, Cea mai bună imagine – San Sebastian 2013.

În mijlocul pustiului alb/ Into the White

Regia: Petter Næss

Sinopsis: Suntem la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar deasupra Norvegiei o grea bătălie se dă în înaltul cerului: două avioane, unul britanic, celălalt german, se prăbuşesc într-un ţinut izolat. Coincidenţa face ca piloţii goniţi de gerul năprasnic să caute adăpost în aceeaşi colibă. Războiul i-a transformat în inamici, dar provocările situaţiei lor îi vor obliga să colaboreze pentru a supravieţui.

Culoarea cameleonului/ The Color of the Chameleon

Regia: Emil Hristow

Sinopsis: Un amestec reuşit de comedie şi thriller în care un individ misterios ajunge în timpul comunismului să-şi creeze propria reţea de informatori din rândul intelectualilor.

With Mum

Regia: Faruk Lončarević

Sinopsis: Sarajevo. Un deceniu după război. Berina, o tânără artistă introvertită, încearcă să-şi salveze mama bolnavă de cancer în fază terminală prin ritualuri, magie, speranţă.

#Selfie

Regia: Cristina Iacob

Sinopsis: În loc să stea acasă şi să înveţe pentru Bac, trei proaspăt absolvente de liceu decid să plece la mare şi să îşi termine adolescenţa în stil rebel. Yasmine, Roxi şi Ana sunt hotărâte să se distreze şi să uite de responsabilităţi în ultimele două zile dinainte de examenul maturităţii, iar asta înseamnă să încalce orice regulă şi să facă tot ce le trece prin minte, fără să ţină cont de consecinţe. Vor libertate, adrenalină şi dragoste de-o vară, iar cei trei tineri pe care îi agaţă la mare par mai mult decât dispuşi să le ofere ce doresc.

Câinele Japonez – Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut- TIFF 2014

Regia: Tudor Cristian Jurgiu

Sinopsis: Bătrânul Costache Moldu şi-a pierdut soţia, casa şi agoniseala de-o viaţă, în urma unei inundaţii. Întoarcerea neaşteptată a fiului său, Ticu, din Japonia, alături de soţie şi băiat, îi va pune pe amândoi în situaţia în care trebuie să reînveţe să comunice, să redevină o familie. Costache învaţă să devină un bunic adevărat pentru nepotul lui de şapte ani, iar Ticu repară greşelile trecutului. Un film delicat şi tandru despre reconciliere familială. Cu Victor Rebengiuc și Șerban Pavlu.

Bucureşti, unde eşti?

Regia: Vlad Petri

Sinopsis: La 23 de ani de la Revoluţie, românii se întorc pe străzile Bucureştiului, recucerind spaţiul public. Regizorul le urmăreşte poveştile pe parcursul unui an de zile, de la primele zile ale protestelor până în zilele referendumului pentru demiterea preşedintelui. Un film despre oameni în acelaşi timp impulsivi şi curajoşi, pierduţi şi devastaţi. Şi despre o revoluţie care devine o absurditate tragică.

Domnişoara Christina

Regia: Alexandru Maftei

Sinopsis: Ecranizare a binecunoscutei nuvele „Domnişoara Christina”, de Mircea Eliade. Prins între dragostea imposibilă de dincolo de moarte a Domnişoarei Christina şi cea pământeană pentru Sanda, logodnica lui, tânărul Egor luptă pe tărâmul alunecos dintre vis şi realitate. Va reuşi el să-şi salveze iubita şi sufletul din această confruntare întunecată?

Sunt o babă comunistă

Regia: Stere Gulea

Sinopsis: Povestea Emiliei, o sexagenară care trăieşte în linişte cu soţul ei Ţucu într-un orăşel de provincie. Cuplul nu mai poate de bucurie când primeşte un telefon din Canada: fiica lor Alice va veni în vizită împreună cu logodnicul ei american, Alan. Lucrurile nu pot sta mai bine pentru Emilia, care de-abia aşteaptă să se bucure de fericirea copiilor. Mai mult, Emilia, celebră în cartier pentru nostalgiile ei comuniste, este rugată să participe la un documentar despre giganticele serbări organizate în comunism cu ocazia zilei de 23 august. Cu: Luminița Gheorghiu, Marian Râlea, Ana Ularu

Love Building

Regia: Iulia Rugină

Sinopsis: Love Building este o tabără dedicată relaţiilor destrămate în care 14 cupluri vin să îşi repare poveştile de dragoste. Dar cei trei traineri care îi asistă au propriile lor probleme, iar lucrurile scapă încet de sub control. În cursa continuă către „şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi” apare o întrebare: „Poţi să repari dragostea în 7 zile?”

Intrarea la proiecţii este liberă.

Caravana Filmelor TIFF/ Operation Kino este un proiect organizat de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul programului MEDIA Mundus al Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here