De câteva zile, agenţia de casting Exit Films, a actorului Bogdan Dumitrache, şi-a pus la vedere întreaga bază de date pe o platformă unde actorii, profesionişti sau nu, pot să-i întâlnească pe angajatori. Şi viceversa. Profilurile şi anunţurile de casting vor fi actualizate permanent şi verificate de echipa E-talent.eu, în aşa fel încât performerii să fie cât de cât protejaţi de posibilele anunţuri false.
În timp, se va implementa şi o formulă de casting online, E-cast, prin care şi cei din afara Bucureştiului să poată da mai uşor probe pentru anumite roluri , explică Bogdan Dumitrache, într-un interviu acordat Filmreporter.ro.
Actorul a fost remarcat şi premiat în ultimii ani pentru roluri în filme ca Din dragoste, cu cele mai bune intenţii, Poziţia copilului sau Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism. În paralel, prin Exit Films, face casting de ani buni pentru producţii de cinema sau de televiziune şi reclame.
Filmreporter.ro: O platformă gratuită, unde are acces oricine, ceea ce înseamnă că aţi pus la vedere o bază de date care înseamnă câţiva ani de muncă în agenţia de casting. Care este câştigul vostru?
Bogdan Dumitrache: Pentru actorii profesionişti, baza de date este şi va rămâne gratuită. O bază de date performantă, mereu updatată, în care găseşti toţi actorii profesionişti, ajută la polarizarea industriei de film, entertainment şi publicitate. Astfel, putem dezvolta surse alternative de venit, de la consultanţă, închiriere de studiouri şi echipamente pentru casting, până la contractare şi altele.
În plus, celelalte categorii de performeri vor plăti o taxă minimă de membership de 8 lei pe lună. Oferind gratuit platforma angajatorilor şi altor agenţii de casting, sperăm să colectăm cât mai multe joburi, astfel încât să fie o „investiţie” rentabilă.
Va afecta asta muncă altor agenţii de casting, care contează, practic, pe baza lor de date?
Mai toate bazele de date se epuizează la un moment dat. Noi le oferim o resursă în plus, un instrument bun, care te ajută în timpul lucrului. Da, într-un sens pozitiv. De fapt, suntem un agregator de joburi şi de oameni, este un business diferit faţă de o agenţie clasică de casting. Nu ne concurăm, ne facem doar viaţa mai uşoară.
Ce cerinţe există pentru cei care vor să îşi construiască un profil pe e-talent.eu?
Sunt informaţii fără de care nu putem face casting profesionist. Fotografiile, în mod special, plus alte câteva informaţii de care avem nevoie atunci când facem selecţia. În lipsa acestora, poţi crede că ai chemat la casting persoana potrivită, dar lucrurile să nu stea de loc aşa. Şi cu toţii să avem de pierdut: noi nu ne-am făcut treaba, el a bătut drumul degeaba.
Astfel, profilul nu se activează decât în momentul în care este profesionist: are fotografii, informaţii despre rezidenţă, contacte şi încă alte câteva informaţii.
Dar pentru angajatori?
Ca şi în cazul performerilor, conturile de angajatori sunt aprobate de un angajat E-Talent.eu înainte de a deveni active şi de a putea accesa baza de date. Crearea profilului de angajator presupune completarea unor informaţii despre companie care să ne permită să verificăm existenţa companiei.
Veţi publica pe site orice fel de cereri de casting sau doar pe cele verificate în prealabil? Are E-talent.eu vreo responsabilitate în cazul în care apar promisiuni false sau neonorate în anunţuri?
Calitatea job-urilor listate pe site trebuie controlată. În plus faţă de informaţiile solicitate la crearea profilului, ne bazăm şi pe experienţa de 11 ani de casting, în care fie am colaborat direct cu angajatorii existenţi pe piaţă, fie am auzit despre ei. Nu vom aproba nici un profil de angajator despre care nu putem găsi nici o referinţă sau pe care nu-l putem contacta să-i cerem mai multe informaţii dacă nu le găsim altfel. Totuşi, nu pot garanta în numele altora, recomand artiştilor să renunţe la proiect dacă există cea mai mică suspiciune de ilegalitate şi să sesizeze acest lucru către noi imediat.
Tu, ca actor, dar şi ca director de agenţie de casting, ai avut de-a face cu promisiuni neonorate?
Da, mi-am luat câteva „ţepe” ca agenţie de casting şi în acest caz trebuie să plătesc din buzunar artiştii. Cu mari întârzieri, ceea ce cred că enervează, dar plătesc. Şi ca actor mi-am luat câteva, când eram mai tânăr. Ce mă enervează cel mai tare e ca în România, dacă eşti de bun simţ şi nu pui presiune din prima zi, nu te cerţi, eşti considerat slab şi vei fi plătit ultimul, ultimul anunţat de modificări în program,etc.
Dacă există utilizatori care vor să le reprezentaţi interesele dincolo de prezentarea pe platforma propriu-zisă, o veţi face? Puteţi extinde platforma şi pe partea asta, a negocierii contractelor?
Un agent trebuie să-ţi aducă de lucru, asta e funcţia lui cea mai importantă. Negocierea contractului e o parte din job şi nu ar trebui să fie cea mai importantă. Există multe strategii să îţi distribui oamenii, să oferi producătorilor un „preţ bun” poate fi una din ele. Apoi poţi să faci „pachete” în care livrezi un om bun, mai cunoscut, cu condiţia să-ţi distribuie şi un începător. Şi aşa mai departe, este o meserie pe care nu o cunosc şi nu vreau să mă bag.
Ştiu cazuri de actori români care au apelat la agenţi sau impresari şi au început să fie ocoliţi de angajatori sau de directorii de casting ai unor filme. De ce reticenţa asta?
Pentru că bugetele scad, iar un actor cu agent înseamnă obligatoriu mai scump şi mai pretenţios în ce priveşte condiţiile de filmare. Marjele de preţ şi condiţiile de filmare, să le zicem standard, trebuiesc reglementate de un sindicat, nu de agent. Altfel, eşti constant pe o poziţie de conflict cu producătorii, care sunt puţini, s-au unit şi au zis… nu mai vrem.
Practic, în România, impresariatul este aproape non-existent. Cât timp ne va lua ca situaţia să se schimbe? Foarte mulţi actori nu ştiu să negocieze, nu ştiu să ceară clauze şi nici bani…
Nu ştiu, până va mai creşte piaţa. Există impresariat în România, chiar unul de bună calitate, pe care îl face MediaPro. Dar asta este pentru că au ce să ofere. Cred că, momentan, numai trusturile de televiziune pot face acest lucru.
Faceţi des casting online, la propriu, prin skype sau alte platforme? Cei din afara Bucureştiului nu au acces atât de uşor.
Încercam să implementăm o idee. Aceea de E-Cast, o primă fază în procesul de selecţie a unui actor, în care o filmare simplă cu telefonul este mai eficientă decât o fotografie şi poate scuti un drum. După această etapă însă, deplasarea este necesară. Dar şi şansele sunt mai mari.
Ce speri să devină în timp E-talent.eu?
Un punct de referinţă de unde să îţi poţi culege toate informaţiile de care ai nevoie ca să poţi intra în circuit. Un spaţiu care să ofere condiţii de lucru bune şi accesibile financiar, spaţii de repetiţii, studiouri de casting, poate chiar sală de joc. O bază de date completă, suficientă, indiferent că ai nevoie de actori pentru roluri principale sau figuraţie pentru a umple un stadion.