A murit regizorul Peter Yates

0
394

Cineastul britanic Peter Yates a încetat din viaţă ieri, la Londra, la 82 de ani, anunţă „The Guardian”. Regizorul unor filme ca Bullitt, Breaking Away, Suspect şi The Dresser, nominalizat de patru ori la Oscar, a devenit cunoscut cu thrillerul Robbery (1967), apoi cu Bullit (1968), în care Steve McQuinn este protagonistul unei scene de urmărire cu maşinile celebră în istoria filmelor de acţiune.

Absolvent al Royal Academy of Dramatic Art, Peter Yates a primit recunoaşterea Academiei Americane de Film în 1979, cu Breaking Away, o comedie nominalizată la cinci statuette, inclusive pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor. S-a ales însă doar cu premiul pentru scenariu. Patru ani mai târziu, drama The Dresser, o adaptare după o piesă de Ronald Harwood despre asistentul personal al unui actor care se îndreaptă spre finalul carierei, primea alte cinci nominalizări.

Yates a mai regizat drama romantică John and Mary (1969), cu Dustin Hoffman şi Mia Farrow, Murphy’s War, cu Peter O’Toole în rolul unui marinar ce decide să-şi răzbune singur camarazii ucişi, For Pete’s Sake (1974), The Deep (1977), Eyewitness (1981), The House on Carroll Street (1988), An Innocent Man (1989), Year of the Comet (1992), Roommates (1995) sau Curtain Call (1999).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here