Rusia înapoiază Americii o arhivă de filme „pierdute”

0
385
Kick In (1922)
Kick In (1922)

O colecţie de aproape 200 de filme considerate „pierdute”, cele mai multe din era filmului mut, vor fi oferite anul acesta de autorităţile ruseşti celor americane, potrivit „The Independent”. 80% dintre filmele mute realizate în Statele Unite între 1893 şi 1930 nu mai există în arhivele americane, pentru că peliculele s-au degradat în asemenea măsură încât nu mai pot fi recuperate. Arhiviştii din fosta URSS, de la Gosfilmofond, au fost mult mai grijulii cu peliculele pe care le rulau în cinematografe.

În toamna anului trecut, un prim set de 10 copii digitale ale unor filme mute realizate între 1919 şi 1925 au fost trimise Bibliotecii Congresului American, după decenii de negocieri cu partea rusă. Reuşita târzie a fost favorizată de faptul că Rusia îşi pune la punct propria Bibliotecă Prezidenţială la Sankt Petersburg (se va numi „Boris Elţîn”), în care va prezerva inclusiv filme ruseşti şi străine, şi are nevoie de schimburi cu partea americană.

Printre producţiile recuperate se află unele foarte importante, ca The Arab (1915), de Cecil B. DeMille, The Eternal Struggle (1923), de Louis B. Mayer, Kick In (1922), de George Fitzmaurice, sau The Call of the Canyon (1923), regizat de Victor Fleming (cel care a semnat şi clasicele Gone with the Wind şi The Wizard of Oz).

Librăria Congresului intenţionează să readucă peliculele recuperate în cinematografe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here