Cristian Mungiu, cea mai mare finanțare la concursul CNC. Lista câștigătorilor

2
650

Cristian MungiuRegizorul Cristian Mungiu a obținut cea mai mare finanțare, de 4.455.000 de lei, la singura sesiune din 2013 a concursului de proiecte organizat de Centrul Național al Cinematografiei (CNC), cu filmul RMN. Pentru prima dată, Mungiu va avea un co-regizor, pe fotograful Cristian Movilă.

Un număr record de 16 proiecte de lungmetraj au fost finanțate de CNC, care a alocat anul trecut cel mai mare buget de până acum pentru concurs – 30.000.000 de lei. Rezultatele au fost anunțate cu o întârziere de câteva săptămâni, aparent din cauza numărului mare de scenarii înscrise, câteva sute.

Pe locul al doilea – după suma acordată – la categoria lungmetraj ficțiune, vine Cătălin Mitulescu, creditat cu 2.089.000 de lei pentru Fata munților, iar pe poziția a treia, Tudor Giurgiu cu Apropierea, pentru care a obținut suma de 2.013.000 de lei. Urmează Cristi Puiu, cu cei 1.639.000 de lei oferiți pentru producția filmului Sierra Nevada, Corneliu Porumboiu, care va primi 1.574.000 de lei pentru Comoara, și Radu Jude, câștigător cu Inimi cicatrizate (1.520.000 de lei).

Iulia Rugină este singura câștigătoare cu două proiecte diferite, Love Building 2 (234.000) și cel care ar fi trebuit să fie debutul ei în lungmetraj, Breaking News (523.000 de lei). Celebrul regizor britanic Peter Greenaway, respins la ediția trecută, a luat 291.000 de lei pentru filmul  despre Constantin Brâncuși, Mergând spre Paris. Pe lista celor finanțați mai figurează și Florin Piersic. Jr, Anca Damian, Iura Luncașu, Horațiu Mălăele, Corneliu Gheorghiță, Ruxandra Zenide, Jesus del Cerro.

Șapte regizori au parte de sprijin financiar la categoria lungmetraj de debut. Printre ei, Anca Miruna Lăzărescu (cea mai mare sumă, de 1.689.000 de lei, pentru La drum cu tata), Daniel Sandu, următorul pe listă cu 1.400.000 de lei pentru proiectul Un pas în urma Serafimilor, Andrei Crețulescu (Charlton Heston), Bogdan Mirică (Câini).

Zece proiecte de documentar s-au calificat pentru un credit, cu Ouăle lui Tarzan, în regia lui Alexandru Solomon, pe primul loc (635.000 de lei). Claudiu Mitcu, Laura Beldiman, Radu Gabrea, Corneliu Gheorghiță sunt alte câteva nume de pe listă.

La animație, se vor face 7 proiecte cu sprijinul CNC. Printre ele, Draculato(u)r, pentru care Robert Lakatos a obținut 670.500, Splendida moarte, regizat de Sergiu Negulici, Ruginoasa, de Dan Panaitescu, Dragoș Ștefan și Vlad Ilicevici, și World War Cup, de Sebastian Cosor.

În ce privește scurtmetrajele de ficțiune, un proiect Mandragora stă în capul listei de 12 titluri, ca sumă (194.000 lei), dar în coada ei ca punctaj (47.71). Este vorba de Moebius, care va fi regizat de Andreea Pădurariu Hristescu. Următoarele sunt O faptă bună, de Andrei Gruzsniczki (189.000 de lei), Filmul de la capătul lumii al lui Gheorghe Preda (162.000), O noaptea de dragoste, în regia lui Alexandru Mavrodineanu (162.000), Groapa, proiectul lui Sebastian Mihăilescu (135.000), și Vreme de câine, un nou scurtmetraj de Paul Negoescu, finanțat cu 120.000 de lei.

Își vor dezvolta scenariile cu ajutorul banilor de la CNC Alex Baciu și Răzvan Rădulescu (Umanitară, care va fi regizat de Radu Muntean și pentru care au primit 45.610 lei), Adina Brădeanu (Afară), Ivana Mladenovic (Soldații), Paul Negoescu (Never Let It Go). Răzvan Rădulescu figurează ca scenarist și regizor cu un nou proiect, Liliana luptă pentru armonie (45.610 lei). În total, 7 proiecte au primit bani pentru dezvoltare.

Lista completă a câștigătorilor poate fi descărcată de aici. 

Juriul care a notat scenariile la lungmetraj și scurtmetraj ficțiune și dezvoltare proiecte a fost format din criticul Irina Margareta Nistor, Irina Chiriţă – producător (Contra timp şi Contra Timp 2, Pro TV), scriitoarea Doina Ruști, regizorii Andrei Ujică și Florin Șerban.

Documentarele au fost jurizate de producătorul Lucian Pricop (Femeia visurilor, Sistemul nervos, Ceva bun de la viaţă), Ionela Bănărescu – producător (emisiunea „Poveştiri adevărate”, Acasă TV), Iulian Comanescu – analist media, producător. Juriul la animație i-a avut ca membri pe regizorul Radu Igazsag, jurnalista Ruxandra Grecu (emisiunea „Ca-n filme”, Digi24) și criticul Florin Barbu.

Spre deosebire de anii trecuți, CNC nu a publicat lista integrală a proiectelor depuse, inclusiv a celor nefinanțate, cu tot cu punctajul obținut.

 

2 COMENTARII

  1. Abia astept aceste filme, care vin sa confirme calitatea, prosperitatea si superioritatea valului cinematografic romanesc.
    In plus, sper ca Mungiu, Mitulescu si/sau Puiu sa ajunga la Cannes 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here