„The Almost Man” se impune la Karlovy Vary

0
259

Anul acesta, la ediţia cu numărul 47 a Festivalului de Film de la Karlovy Vary, Globul de Cristal i-a revenit norvegianului  Martin Lund, pentru producţia The Almost Man. Lungmetrajul, unul dintre favoritele publicului între cele 12 din competiţie, explorează dilemele cu care se confruntă un viitor tată incapabil să se maturizeze.

Pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale, actriţele Helen Mirren şi Susan Sarandon au primit Globul de Cristal de onoare. Premiul special din partea juriului i-a fost acordat regizorului italian Marco Tullio Giordana, pentru Piazza Fontana: The Italian Conspiracy. La capitolul regie, Rafael Ouellet a adunat laurii pentru filmul Camion, în care un accident reuneşte o familie dezbinată. De asemenea, acesta a fost recompensat şi cu premiul Juriului Ecumenic.

La capitolul interpretare feminină, distincţia i-a revenit actriţei iraniene Leila Hatami  (The Last Step), în timp ce premiul pentru Cel mai bun actor a fost împărţit de Henrik Rafaelsen (The Almost Man) şi Eryk Lubos (To Kill A Beaver) .Premiul FIPRESCI a fost adjudecat de The Last Step (Iran), iar cel al publicului, de comedia Come as you are (Belgia).

În competiţia East of the West a fost inclus şi debutul regizoral a lui Silviu Purcărete, Undeva la Palilula, iar în programul Works in Progress au fost prezentate proiectele 365 de Revelioane, de Paul Negoescu, şi Omega Rose, de George Dorobanţu.

La ediţia din acest an au rulat în jur de 220 de producţii, printre care s-au numărat şi 30 de scurtmetraje care au strâns în staţiunea din Republica Ceha peste 120.000 de cinefili din toată lumea.

Autor: Mădălina Moraru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here