A început Anim’est! Peste 500 de filme în zece zile

Los extraños presagios de León Prozak

Los extraños presagios de León Prozak

Cel mai simpatic festival din Bucureşti a început vineri seară, la Cinema Patria, cu o sală arhiplină, un număr de magie pe scenă şi un film care a făcut turul festivalurilor din lume, Iluzionistul. Sylvain Chomet (Tripletele din Belleville) semnează această animaţie nostalgic-duioasă despre Tatischeff, un bătrân magician politicos şi pedant care încearcă să-şi găsească locul într-o lume ce nu mai are nevoie de trucurile sale demodate.

Averea lui sunt un frac elegant, un iepure gras care muşcă, o umbrelă, câteva eşarfe şi o valiză. În viaţa calculată şi singuratică a lui Tatischeff apare Alice, o tânără scoţiană dintr-un sat de pescari, pentru care iluzionistul e capabil de mici minuni cotidiene. De sub batista sa apar întâi nişte pantofiori roşii, lucioşi, apoi o hăinuţă albă, apoi alţi pantofi albi, apoi o rochie albastră. Numerele de magie îi răpesc nopţile domnului Tatischeff – pentru că se angajează la un service auto – şi puţina demnitate rămasă, până într-o zi, când Alice descoperă că magicienii nu există. Povestea, aproape fără dialog – motiv pentru care nu a avut nevoie nici de subtitrare – este inspirată de un scenariu de Jacques Tati.  Filmul de animaţie a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene şi probabil va ajunge la Oscar

Iluzionistul este o declaraţie de dragoste pentru artiştii scenei şi pentru frumoasa iluzie care se numeşte cinema, pentru acea categorie de oameni fundamental blânzi, dispuşi să creeze mici minuni pentru cei din jur.

De asemenea minuni este capabil şi Anim’est care, în doar cinci ani, a crescut cât alţii în zece, în ciuda bugetului insuficient cu care l-a hrănit Centrul Naţional al Cinematografiei. În jur de 500 de filme vor rula pe ecranele Cinema Patria, Scala şi Union, în cele zece filme de festival. O noapte întreagă, cea de 15 octombrie, va fi dedicată animaţiilor horror, la Creepy Animation Night2, copiii au propria lor curte de joacă, Minimest, iar pasionaţii de animaţie au ocazia unor întâlniri şi masterclass-uri cu regizori străini şi români.

Din New York vine Alex Budovsky, un rus mutat peste Ocean la 19 ani şi devenit un nume de marcă al şcolii americane de animaţie independentă, alături de John Dilworth şi Bill Plympton (care au trecut deja pe la Anim’est în 2006, respectiv 2008). Luni, animatorul va ţine primul masterclass din festival, de la 14.00, la Cinema Union. Budovsky a colaborat cu excentricul musician britanic Stephen Coates – unul dintre videoclipuri, Bathtime in Clerkenwell, fiind premiat la Sundance –  şi cu Jim Avignon, figură cult a scenei tehno underground din Berlin, pentru care a realizat videoclipul Jukebox, şi a creat reclame şi filme educaţionale pentru copii (Instrumental Faces şi Miro, pentru HBO),

Nu rataţi la Anim’est nici :

  • Masterclass-urile cu Phill Mulloy şi Simone Massi – marţi, între 12.00 şi 14.00. Mulloy, recunoscut pentru stilul „dark”, are în portofoliu peste 30 de animaţii premiate la festivaluri internaţionale, printre care cele din seria The Ten Commandments/ Cele zece porunci (1994-1996), o interpretare satirică a celor 10 porunci. Peste 15 titluri a semnat şi italianul Simone Massi, care a câştigat trofeul Anim’est pentru scurtmetraj în 2007, cu Memories of dogs/ La memoria dei cani.
  • Cele cinci lungmetraje din competiţie, cu Los extraños presagios de León Prozak (regizat de Carlos Eduardo Santa, Columbia, 2009), cap de afiş. Un film provocator despre un om care ajunge să-şi împrumute propriul cap lui Mefistofel, pentru nişte numere extraordinare de acrobaţii de circ. Nu rataţi nici SF-ul sârbesc Edit and I (regia – Aleksa Gajić), despre o studentă care îşi implantează un cip, în anul 2074, pentru a reţine materia de examen, sau Summer Wars/ Samâ wôzu (regizat de Mamoru Hosoda, 2009) premiat de Academia Japoneză de film pentru cea mai bună animaţie.
  • Scurtmetrajele din competiţie şi din toate celelalte secţiuni. Aveţi de unde alege, sunt peste 400.
  • Dacă vă interesează cum mai stă animaţia românească, joi, de la 12.00, Daniel Todoran-Rareş, sociolog şi redactor-şef al publicaţiei online animationmagazine.eu, va modera o discuţie la care va lua parte şi primul animator de păpuşi profesionist din Danemarca, Mihai Bădică, animatorul Virgil Toader, şcolit de Animafilm şi Matei Branea. După masa rotundă urmează cele mai proaspete 13 filme de animaţie româneşti, de la 14.00.
  • Cu o zi înainte, de la 12.00, la Cinema Union, Géza M. Tóth, autorul a patru dintre cele mai premiate scurtmetraje europene din ultimii 15 ani – Ergo (2008), Ikarosz (1996), Maestro (2005) şi Mama (2009) – va vorbi despre animaţia din Balcani, un subiect pe care îl vor aborda şi animatorii strânşi la masa rotundă de pe 15 octombrie, de la 12.00 – sârbul Aleksa Gajic, Lily Kontodima, regizoarea filmului grecesc Mr Tetelin, Stoyan Dukov, Eva Cvijanovic şi Effie Pappa. După discuţii, vor rula cele mai bune animaţii din vecini, în competiţia Balkanimation.
  • Pentru amatorii de horror, Creepy Animation Night2 e ieşirea perfectă în seara de vineri, 15 octombrie. De la 23.00 până în zori, la Cinema Patria vă aşteaptă 23 de scurtmetraje, printre care distopia The Origin of Creatures (Floris Kaayk, Olanda), mixaj live de DJ Matze şi desene realizate ad-hoc de Andrei Fantana.
  • Dacă n-aţi văzut încă Fantastic Mr. Fox, Despicable Me sau Panique au village, aveţi ocazia la Anim’est. Tot ce a apărut mai bun pe ecrane sau în festivaluri, în materie de animaţie, poate fi găsit aici.

Programul poate fi consultat integral aici.

Etichete: , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *