Regizorii Iosif Demian şi Nae Caranfil şi scriitorul Nicolae Breban se vor întâlni cu publicul şi vor povesti despre filmele lor, în cadrul evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 15 şi 21 octombrie, la Cinema Studio.
Zece filme româneşti care au ajuns, de-a lungul timpului, în festivalul de pe Coasta de Azur, vor rula în această perioadă la Studio. Este vorba de un film trimis la Cannes imediat după război, şase selecţionate în timpul regimului comunist şi alte trei imediat după Revoluţie: La Moara cu noroc, Răscoala, Balanţa, O vară de neuitat, Telegrame, E pericoloso sporgersi, Pădurea Spânzuraţilor, Printre colinele verzi, O lacrimă de fată.
Cinefilii au o ocazie rară, aceea de a vedea un scurtmetraj precum Floarea Reginei, al lui Paul Călinescu, care a fost proiectat pe ecranele Cannes-ului în 1946, la un an după ce se încheiase cel de-al doilea război mondial.
Venit din Australia, unde a emigrat înainte de 1989, regizorul Iosif Demian va povesti cum a urcat pe covorul roşu de la Cannes, în 1982, fără ca presa vremii din România comunistă să scrie vreun cuvânt despre reuşita sa şi fără ca autorităţile să-i sprijine deplasarea. Profesor de regie în Australia, Demian a semnat imaginea unor filme-reper, precum Nunta de piatră sau Apa ca un bivol negru. Cinefilii au ocazia să-l întâlnească sâmbătă, 16 octombrie, de la 13.00, când pelicula sa, O lacrimă de fată, va fi proiectată la Studio.
Interesantă se anunţă şi întâlnirea cu Nicolae Breban, care va vorbi despre singurul film pe care l-a regizat, Printre colinele verzi, o adaptare după propriul roman, „Animale bolnave”. Un film criticat de cronicari şi rămas cumva în umbră. Scriitorul va veni la Cinema Studio vineri, 15 octombrie, de la 12.00.
Nae Caranfil va vorbi despre debutul său, E pericoloso sporgersi – selecţionat în Quinzaine des Réalisateurs în 1993 – un film pe care unii critici străini l-au comparat cu Rashomon al lui Akira Kurosawa. Filmul poate fi (re)văzut sâmbătă, 16 octombrie, de la ora 15.00.
Les Films de Cannes à Bucarest (organizat de casa de distribuţie Voodoo Films) va aduce, în premieră în România, şase filme selecţionate în competiţia Festivalului de la Cannes.
Filmul care a câştigat Palme d’Or la Cannes, Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, în regia lui Apichatpong Weerasethakul, poate fi vizionat în premieră la Cinema Studio, pe 15 octombrie. Cinci alte filme care au trecut prin festivalul de pe Croazetă vor putea fi vizionate pentru prima dată în România: Enter the Void, Tournée, Tender Son. The Frankenstein Project, My Joy şi Des Hommes et des Dieux. Selecţia a fost asigurată chiar de Thierry Frémaux, delegatul general al festivalului de la Cannes, care va fi prezent la proiecţii şi va susţine şi un masterclass pentru studenţii facultăţilor de film.
Despre propriile lor filme vor vorbi invitaţii speciali ai evenimentului, regizorii Gaspar Noé (Enter the Void), Kornél Mundruczó (Tender Son. The Frankenstein Project) şi Sergei Loznitsa (My Joy). La sfârşitul proiecţiilor, publicul le va putea pune întrebări regizorilor, în sesiuni de Q&A.
De o proiecţie de gală la Opera Naţională va avea parte, pe 18 octombrie, filmul propus de Franţa la Oscarul pentru cel mai bun film străin şi recompensat cu Marele Premiu al Juriului la Cannes, Des Hommes et des Dieux, în regia lui Xavier Beauvois.
Intrarea este liberă la filmele româneşti, iar la cele străine biletul costă 10 lei.
Programul complet al proiecţiilor poate fi consultat aici.