„Spuma zilelor”, de Boris Vian, ecranizată de Michel Gondry

6
608
Michel Gondry
Michel Gondry

Autorul lui Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Michel Gondry, a pus ochii pe una dintre cele mai iubite cărţi de dragoste din istoria literaturii – Spuma zilelor/ L’Ecume des jours, de Boris Vian. Regizorul a spus ieri „Motor!”, în Belgia, filmările urmând să se încheie abia pe 23 iulie, la Paris.

Mood Indigo va deveni, probabil, unul dintre cele mai aşteptate filme ale anului 2013. Apetenţa lui Gondry pentru fantezie şi fantastic îl recomandau pentru această adaptare şi e interesant de văzut dacă va apela la efecte speciale pe computer, ca în Eternal Sunshine…, sau îşi va construi lumea suprarealistă cu foarfeca şi lipiciul, ca în La Science des rêves/ Arta viselor.

Pe afişul filmului (o coproducţie franco-belgiană) vor figura Romain Duris şi Audrey Tautou (Amelie), în rolurile principale, alături de Gad Elmaleh, Omar Sy (César 2012 pentru cel mai bun actor în Intouchables), Charlotte Lebon, Sacha Bourdo, Natacha Régnier, Philippe Torreton,Alain Chabat şi Aïssa Maïga.

Luc Bossi şi Michel Gondry semnează adaptarea după romanul-cult apărut în 1947 şi scris de „copilul teribil” al literaturii franceze. Cea mai frumoasă poveste suprarealistă de iubire este un amestec alchimic de poezie, fantezie, muzică, umor, cruzime şi tragism. Colin e un tânăr bogat care iubeşte jazzul şi pentru care a munci ca să-ţi câştigi pâinea înseamnă a deveni egalul maşinii. În plămânii lui Chloe, dragostea lui, creşte un nufăr şi doar prezenţa altor flori poate stopa boala. Averea lui Colin se topeşte văzând cu ochii şi trebuie să muncească pentru a-i putea aduce ei mereu flori.

În lumea romanului lui Vian nu există distincţii nete între oameni, animale, plante şi obiecte. Universul sau ascultă de alte reguli. Lumina se lichefiază, din robinete ies ţipari şi păstrăvi, soneria se desprinde din perete pentru a-şi anunţa proprietarul, geamurile au fontanele care nu se închid, pasagerii se urcă în automobile fără roţi, dar cu picioare vibratile, şoarecele are conştiinţă iar camera se-ngusteaza până la dispariţie – Editura Humanitas.

Mood Indigo este cel de-al şaptelea film al regizorului francez, cel mai recent fiind un posibil competitor la Cannes – The We and the I.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here