Pelicam se deschide cu „La Fête Sauvage”

0
448

la_fete_sauvage_1

La Fête Sauvage, unul dintre cele mai cunoscute filme de mediu, apărut în 1976 și restaurat de curând după ce, ani buni, nu a mai putut fi vizionat, va deschide Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, pe 13 iunie. Filmul va fi relansat în Franța și în alte țări după  data de 18 iunie.

Potrivit organiztorilor, la 37 de ani de la apariție, documentarul rămâne în top 10 al celor mai bune filme de gen din Franța.  A fost realizat de Frédéric Rossif și co-produs de legenda westernului, regizorul Sergio Leone, muzica fiind semnată de Vangelis.

La Fête Sauvage este un film poetic care pune în lumină legătura secretă și profundă dintre om și lumea animală. „Dacă animalele ar dispărea acum, ar fi un dezastru ecologic, dar va fi încă un dezastru, și mai grav, un dezastru cultural: copilul care nu va mai vedea animalele va fi un copil condamnat la tăcere în visele sale pentru restul zilelor”, spunea regizorul Frédéric Rossif.

Publicul va putea redescoperi filmul într-o versiune restaurată, la o calitate optimă, prin amabilitatea lui Yves Rescalat, fondatorul edițiilor Zoroastre, a cărui misiune principală este de a reda viața capodoperelor uitate ale cinematografiei de artă. Echipa de restaurare a căutat prin toată lumea, timp de șase luni, elementele originale ale filmului, printre care și negativele de 16 mm.

Pelicam aduce peste 30 de filme de mediu în premieră națională. My Name is Salt, proiectat în competiția de lungmetraje, este o producție Elveția-India care spune povestea a mii de familii care își părăsesc satele și migrează într-un deșert din India de unde extrag sarea care le asigură existența. „Oamenii sării” se mută din septembrie până în aprilie în deșertul dezolant și aspru așa cum au făcut generații înainte.

În Fresh Perspectives, o secțiune competițională nouă, figurează și Le Semeur (r. Julie Peron), portretul artistului și producătorului de semințe Patrice Fortier, care se dedică păstrării biodiversității plantelor. El prezervă și înmulțește semințe rare sau uitate, cu scopul de a reda vitalitatea și varietatea moștenirii noastre agricole.

În competiția de scurtmetraje intră Santra and the Talking Trees (Finlanda, 2013), un film despre dificultatea și frumusețea de a-ți găsi propria casă, și Prosperous Mountain (Marea Britanie, 2013), un film despre Depozitul Global al Semințelor din Svalbard, o rezervă de siguranță ce adăpostește mostre de semințe din peste 1.400 de bănci cu gene din toată lumea.

Filmele din programul festivalului aduc în discuție numeroase probleme de mediu cu care se confruntă oamenii din toată lumea. Pelicam își propune să dezbată unele dintre aceste probleme în căutarea soluțiilor alternative. Motiv pentru care vor fi prezente la Tulcea câteva dintre organizațiile active de protecție a mediului: Ecoruralis, Active Watch, Reper21, EcoAssist, Mai Bine, România în Tranziție, Mining Watch, Permacultura.

Festivalul Internațional de Film Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here