130 de actori şi 400 de figuranţi în filmul rezistenţei anticomuniste

4
991

Portretul luptătorului la tinereţe, filmul care încearcă să recupereze o parte importantă a istoriei României, se lansează în cinematografe din 19 noiembrie. Lungmetrajul de debut al lui Constantin Popescu va avea parte de o premieră de gală la Cinema Studio din Capitală, pe 18 noiembrie, de la ora 19.30, în prezenţa regizorului şi a echipei.

Pelicula va fi lansată simultan în Bucureşti, Iaşi,  Cluj şi Bacău, urmând a fi proiectată ulterior şi în Făgăraş, Constanţa, Craiova, Timişoara, Arad, Oradea sau Baia Mare.

Portretul luptătorului la tinereţe a fost prezentat în premieră mondială la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Berlin, în secţiunea Forum, şi a stârnit controverse din cauza unei scrisori de protest care cerea oprirea proiecţiilor pentru că filmul ar glorifica un legionar. Semnatarii scrisorii recunoşteau că nu au văzut filmul.

Unul dintre cele mai ambiţioase filme realizate în ultimii ani în România, în termeni de subiect şi de producţie, Portretul luptătorului la tinereţe este primul episod dintr-o trilogie care se numeşte Aproape linişte şi care va continua cu povestea Elisabetei Rizea şi cu cea a fraţilor Toma şi Petre Arnăuţoiu.

Imediat după al doilea război mondial, când puterea a fost preluată de comunişti, în munţii României, grupuri de oameni s-au opus regimului opresiv cu arma în mână. Aproape toţi au sfârşit în temniţă ori în faţa plutonului de execuţie. Mai mult de 1000 de grupări de „partizani” anticomunişti au fost înregistrate în dosarele Securităţii, Munţii Făgăraş fiind unul dintre nucleele acestei lupte, între 1947 şi 1960.

Una dintre cele mai longevive grupări de a fost cea condusă de Ion Gavrilă Ogoranu: cei 12 tineri au rezistat în munţii Făgăraş, în condiţii extrem de dificile, aproape zece ani. Ogoranu a fost singurul din grup care nu a fost prins până în 1976, lucru unic în istoria grupărilor de partizani de oriunde. Legenda omului care s-a ascuns de Securitate timp de 27 de ani şi a camarazilor săi care au luptat pentru o idee sunt subiectul acestui film.

Scenariul semnat de Constantin Popescu este o adaptare după poveştile adevărate relatate în cărţile de memoralistică sau preluate din arhivele Securităţii, care a mobilizat o armată de oameni în încercarea de a anihila mişcarea.

130 de actori şi 400 de figuranţi

Lungmetrajul a angrenat o distribuţie spectaculoasă: peste 130 de actori şi 400 de figuranţi au filmat în condiţii uneori dificile, în zona Făgăraşului, în apropierea sau exact în locurile în care s-au petrecut întâmplările reale.

Bazat pe memoriile lui Ion Gavrilă Ogoranu, pe documente istorice şi pe arhivele Securităţii – care a dedicat mişcării tomuri întregi – filmul încearcă să redea cu fidelitate episoadele de luptă ale tinerilor care au urcat cu armele în munţi, în numele unei idei, în anii 50. Câteva dintre hainele purtate de actori au aparţinut unor partizani ucişi de Securitate, iar recuzita (arme, rucsacuri, bocanci, lanterne, cuţite, binocluri, topoare, bidoane, aparate de radio, costume militare etc.) a fost, în proporţie de 95%, originală.

Ion Gavrilă Ogoranu a încetat din viaţă în 2006, la trei săptămâni după ce a aflat că va fi subiectul unui film.

Distribuţia reuneşte actori precum Constantin Diţă (în rolul lui Ion Gavrilă Ogoranu), Ionuţ Caras, Bogdan Dumitrache, Cătălin Babliuc, Ion Bechet, Vasile Calofir, Constantin Lupescu, Dan Bordeianu, Bogdan Dumitrescu, Alexandru Potocean, Mihai Constantin, Răzvan Vasilescu, Teodor Corban, Mimi Brănescu.

Înainte de a-şi regiza filmul de debut, Constantin Popescu a fost asistent de regie/ producţie la patru dintre filmele lui Lucian Pintilie şi regizor secund al lui Francis Ford Coppola la Tinereţe fără tinereţe. Primul său scurtmetraj, Apartamentul (2004), a fost distins cu Marele Premiu al Juriului la Veneţia. Au urmat Canton, Drezina şi Apă, toate selecţionate în festivaluri internaţionale şi premiate. Constantin Popescu este şi unul dintre regizorii filmului-omnibus Amintiri din Epoca de Aur. Cel de-al doilea lungmetraj al său, Principii de viaţă, a avut premiera în această toamnă la Festivalul de la San Sebastian.

Portretul luptătorului la tinereţe este produs de Filmex Film România, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al HBO România.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here