Despre „Puss in Boots”, cu Antonio Banderas şi Salma Hayek

2
615

Puss in Boots a avut sânge de personaj principal de la prima sa apariţie în Shrek, cu ochii umezi de pisoi, vocea disproporţionat de puternică şi manierele de caballero (sabotate uneori de instinctele de felină). DreamWorks i l-a dat şi, după primele 15 minute proiectate pentru câteva zeci de ziarişti la Cannes, în afara festivalului, e aproape sigur că mâţul cu accent spaniol are un viitor la fel de luminos&profitabil ca Shrek. „Are o inimă mare, dar un dram de drac în el”, l-a introdus regizorul american Chris Miller, care a mers pe urmele lui Puss in Boots cel dinainte să-i întâlnească pe Shrek, Fiona sau Donkey. „Cei mai mulţi nu ştiu că Puss in Boots a avut multe nume de-a lungul vieţii lui: Diablo Gato, Chupacabra, Little Big Cat, Gingerhead Man”. Antonio Banderas, Salma Hayek şi Zack Galifianakis sunt vocile principale.

Puss in Boots începe cu o umbră prelungă care se iveşte pe podeaua unui saloon unde cowboy-ii stau la bere. Pare un uriaş, desigur, dar nu e decât Puss in Boots, mic cât glezna unui cowboy, cu pălăria pe ochi şi cu mers de Clint Eastwood în Unforgiven. Îi cere barmanului un leche, pe care îl leorpăie ca pisoii. E un mercenar, după toate aparenţele, în căutare de prăzi bune, şi îndată se şi iveşte una: fasolele magice ale lui Jack (voce – Billy Bob Thornton) şi Jill (Amy Sedaris), care se plantează într-un loc anume, după care creşte un copac ce îi va duce la gâsca cu ouăle de aur (un cowboy îi arată şi gâsca, şi fasolele şi ouăle tatuate pe corp).

Puss in Boots nu stă pe gânduri, însă dă la locul faptei de o pisică mai hoaţă şi mai silenţioasă decât el, Kitty Softpaws (Salma Hayek). Urmărind-o ca un nebun după ce i-a stricat operaţiunea, ajunge într-un fel de underground al pisoilor, unde sunt depozitate butoaie cu lapte, iar o vacă rumegă liniştită. Capul operaţiunii, află curând, e Humpty Dumpty (Galifianakis), el însuşi un ou, dar nu de aur. Ei, până aici ne-a fost dat să vedem Puss in Boots, o plăcere retezată brusc de care vom mai avea parte abia pe 2 decembrie, când filmul va ajunge în România, în 3D şi la IMAX.

Banderas şi Hayek, tridimensionali la Cannes

Campania de marketing e uriaşă şi e pornită însă din timp – pe plaja din Cannes sunt două perechi uriaşe de cizme unde se fotografiază turiştii şi unde Banderas şi Hayek, veniţi special pentru acest promo, au fost protagoniştii unui photo-call.

Banderas în blugi, relaxat şi pus pe glume, Hayek elegantă ca o seniorita gata de bal, cu o rochie roşie de piele şi un accesoriu flamboaiant, din flori roşii. „E prima dată când fac o animaţie şi n-aş fi putut alege unul mai bun. Abia am aşteptat să i-l arăt fetiţei mele. Însă e un pic trist, pentru că ea crede că pisica e adevărată şi nu că ar fi vocea mea, pe de altă parte e foarte entuziasmată şi mă tot întreabă diverse lucruri, i-am arătat desenele, a făcut parte din procesul de creaţie”, a spus Hayek pe scena de la Espace Miramar, o sală mai mică de cinema de pe Croazetă. Revenirea ei la Cannes se întâmplă tot alături de cel cu care a venit prima dată, Banderas. „Tridimensionali, de data asta!”, a completat-o el şi şi-a pus ochelarii 3D ca s-o admire: „Salma era frumoasă în 2D, imaginaţi-vă în 3D! E uimitoare! Ar trebui să vedeţi şi voi! Draga mea, eşti ca vinul bun: te faci mai bună pe an ce trece!”, a exclamat Banderas, nu foarte sigur la final că ce spusese nu conţinea şi un dram de impoliteţe.

„Ce m-a sedus la Puss in Boots e ocazia de a face comedie din ceva ce îmi place foarte mult: contrastul. Îmi amintesc că am văzut prima dată personajul desenat şi nu ştiam atunci cum arată Shrek şi celelalte personaje, dar am luat o decizie foarte importantă: să-i dăm o voce care nu se potriveşte deloc cu aparenţa lui fizică. În loc să-i dăm o voce subţire şi pisicoasă, i-am dat una puternică. Dacă s-ar uita în oglindă, nu i-ar veni să creadă cât e de mic de fapt! Mergem împotriva imaginii lui. Ăsta cred că e unul dintre secretele personajului”, şi-a explicat Banderas personajul căruia i-a împrumutat vocea inconfundabilă şi accentul hispanic.

Apropo de hispanici, un ziarist a întrebat cum se simt ca reprezentanţi ai comunităţii hispanice la Hollywood. „Când am început eu, rolurile hispanicilor erau foarte puţine. Acum putem juca orice, inclusiv pisici!”, a râs Hayek, dublată de Banderas: „Pisicile erau britanice înainte!”. „Niciodată n-am pretins, când am venit la Hollywood, că sunt din Oklahoma. Sunt ceea ce sunt. Din fericire, comunitatea hispanică din America se măreşte pe zi ce trece”, a spus actorul, venit la Cannes şi cu un film dintr-un cu totul alt registru, La Piel que Habito, al lui Piedro Almodovar (pe Banderas îl puteţi (re)vedea şi în Interviu cu un vampir, aici)

Cât despre dragostea pentru pisici, Salma Hayek a povestit că are 10 câini şi un pisoi mai drăcos decât toţi câinii la un loc, iar Banderas a amintit de soacra lui, care creşte 72 de lei (adevăraţi) şi a avut doi elefanţi.

Corespondenţă susţinută de

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here