A treia ediție a Festivalului Internațional de Film despre Mediu și Oameni Pelicam are loc la Tulcea, între 13 și 15 iunie, anunță organizatorii.
Programul include premierele naționale ale unor filme care spun povești despre legături=a strânsă dintre viețile oamenilor și pământurile lor, din pădurea amazoniană până în Laponia.
Regizorul Cristi Puiu este unul dintre jurații competiției de lungmetraje. Alături de Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic, președinte al Asociației de protecție a mediului Mila 23.
Unul dintre invitați este și regizorul american Reuben Aaronson, al cărui film, Amazon Gold, va fi proiectat la Tulcea, în afara competiției. Regizorul are în palmares participarea, ca operator, la realizarea filmului The Thin Red Line, al lui Terrence Malick. Amazon Gold a câștigat premiul Green Film Network 2013, rețeaua internațională a festivalurilor de film de mediu, din care face parte și Pelicam. Documentarul urmărește distrugerile apocaliptice din pădurile tropicale, ca urmare a mineritului ilegal după aur.
Braddock, America (2013), proiectat la Tulcea în competiția de lungmetraje, în prezența regizoarei Gabriella Kessler, este povestea unui oraș american care a fost cândva unul dintre cele mai importante centre de producție a oțelului. În anii ‘70 și ’80, industria s-a prăbușit, 90% din populație a plecat, lăsând în urmă cartiere întregi cu case abandonate. Regizorii Jean-Loic Portron și Gabriella Kessler surprind în film viața unor oameni care întrevăd cu greu un viitor printre ruinele industriei de oțel.
În aceeași secțiune va rula și Costa da Morte (Lois Patiño, 2013), un film documentar poetic despre „Coasta Morții”, o parte a coastei de nord-vest a Spaniei, legendară pentru nenumăratele nave ruinate și furtuni. În timpul epocii romane, coasta din Galicia era considerată sfârșitul lumii. Filmul a fost premiat la Festivalul de la Locarno, cu Best Emerging Director.
Pelicam pornește de la București, cu un eveniment în J’ai Bistrot, pe 29 mai, când va putea fi vizionat filmul câștigător de anul trecut, North of the Sun (2012), realizat de norvegienii Inge Wegge și Jørn Ranum, doi surferi care iau o pauză de la viața de oraș și de la prieteni pentru a se da cu placa pe valurile înghețate ale unei plaje izolate din Norvegia, aflată la nord de răsăritul soarelui.