Chinezii din România, în „Anul Dragonului”

0
370

poster-50x70După ce a umplut sala de cinema la TIFF, cea mai nouă producție originală HBO România, documentarul Anul Dragonului,  de Iulian Manuel Ghervas şi Adina Popescu, va fi difuzată joi, 13 iunie, de la ora 20.00, pe canalul HBO.

Anul Dragonului spune poveştile unor imigranţi chinezi din Bucureşti, rătăciţi în peisajul social şi economic din România actuală, şi, în acelaşi timp, surprinde fragmente din realitatea românească văzute şi înţelese din perspectiva lor.

Indiferent de statutul lor social, primele etape ale adaptării sunt dificile şi ascund adevăruri incomode. Han Wenlong este un imigrant ilegal al cărui vis de a lucra pe un şantier din Europa de Est s-a sfârşit înainte de a începe. Shen Xiaoming este un om de afaceri care trăieşte suspendat între două lumi. Li Jianhua este un jurnalist care spune povestea acestei comunități ce numără circa 10.000 de membri.

„Unul dintre motivele pentru care am dorit să lucră, la acest film a fost o încercare de a cunoaşte China noastră, o lume total diferită, exotică, care există la doar câţiva paşi de noi, în Bucureşti (Însă ca mai toate comunităţile chinezeşti din marile oraşe ale lumii şi aceasta, aflată în formare, la primele generaţii, este o comunitate închisă, care îşi păstrează înainte de toate specificul, cultura. Ceea ce ei, imigranţii chinezi te lasă să vezi, pe tine – străinul – este doar vârful aisbergului şi uneori zâmbete politicoase, „de suprafaţă.) Anul Dragonului este în primul rând un film despre adaptare, despre nişte oameni care au venit în România pentru că au învăţat la şcoală că poporul român le este „prieten şi frate”, iar odată ajunşi aici au descoperit o cu totul altă realitate”, transmit cei doi regizori, într-un comunicat.

Anul Dragonului este o producție HBO Europe realizată de 4 Proof Film.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here